Právě motorové pily v rukou hasičů se při jejich odstraňování uplatnily ažaž – a to nejvíce na Příbramsku a Kutnohorsku. Odklízet spadané větve a někde i kmeny však bylo zapotřebí i v dalších regionech; jen během noci počet výjezdů hasičů spojených s počasím překročil desítku. V Nymburce pak hasiče v souvislosti s řáděním větru zaměstnalo ještě zajišťování bezpečí pod střechou, na níž se uvolnil okap.

Nárazy větru se nicméně „vandalským“ počínáním projevily i jinde – nejčastěji v podobě povalených popelnic. Neobstály ani kontejnery na odpad na kolečkách, které vítr dokázal posunout z jejich stanovišť. Třeba v Mladé Boleslavi se dokonce dostaly k vozovce – a do jejich vracení na místo se zapojili i členové hlídek strážníků.

Varování meteorologů před silným větrem ve středních Čechách trvá do středeční 18. hodiny – rozmary počasí však podle jejich dalších upozornění mohou potrápit řidiče i chodce také poté. Výstraha před náledím bude v rámci kraje platit také jen v řádu hodin – do půlnoci – nicméně sněhové jazyky lze v polohách nad 600 metrů očekávat i v dalších dnech: až do noci na sobotu. Upozorňuje na to i středočeský Portál krizového řízení.

Poslední den v roce řešili středočeští hasiči poměrně kuriózní zásah, kdy operátoři tísňové linky přijali informaci o pádu velblouda do rybníka v obci Hulín na Příbramsku.
Hasiči byli voláni k velbloudovi v rybníce. A nešlo o fór
Ilustrační foto
Oslava Silvestra: poprala se celá rodina včetně sousedů

Zásahy středočeských hasičů u spadlých stromů během noci na středu a dopoledne

- Benešovsko: Mezno, Kamberk
- Berounsko: Chyňava
- Kutnohorsko: Samopše, Úžice, Malešov
- Mělnicko: Býkev, Nosálov
- Mladoboleslavsko: Kováň
- Praha-západ: Mníšek Pod Brdy, Bojanovice
- Příbramsko: Březnice, Nechvalice, Křepenice
- Mezikrajská výpomoc: Líšná, Dvůr Králové nad Labem

Zdroj: HZS Středočeského kraje

Tradičně k nejrušnějším v rámci republiky se zařadila silvestrovsko-novoroční noc středočeských hasičů.
Prvním zásahem roku byl v kraji požár tújí
Ilustrační foto
S novým rokem se do Česka přižene silný vítr. Na horách může jít o vichřici