K autobusu, v němž na záchranu čekalo pětadvacet namaskovaných studentů a studentek Soukromé střední zdravotnické školy Mělník, krátce po půl jedenácté odpoledne vyrazilo jedenáct mělnických profesionálních hasičů pod vedením velitele zásahu Jiřího Verbíře.

„Na místě jsme zjistili, kolik je v autobuse lidí a ty jsme postupně vyprostili. Pak jsme je předali záchranné službě. Pokud by šlo o reálnou situaci, vyproštění by bylo ještě složitější, protože by byli cestující nejspíš napadaní na sebe," konstatoval velitel zásahu, kterého od ostatních hasičů odlišovala červená helma a velitelská vesta.

Hasiči cestující vyváděli nebo vynášeli ven čelním a zadním oknem, která krátce předtím rychle demontovali. „Nemohli bychom zraněné tahat do výšky, protože jsme většinu z nich museli umístit na páteřní desku," připomněl Jiří Verbíř.

Pomoc hasičské psycholožky

Cvičení se zúčastnili 
i členové hasičské psychologické služby, jímž šéfovala krajská psycholožka Eva Biedermannová.

„Naším úkolem je postarat se hlavně o nezraněné a lehce zraněné, protože pro ně je to nejdelší. Nejdříve se všichni věnují těžce zraněným, takže musejí počkat, dokud na ně nepřijde řada. Snažíme se jim věnovat, aby nám nechodili po místě zásahu a abychom jim pomohli překonat ten prvotní šok," řekla hasičská psycholožka.

Prověřovací cvičení zaměřené na zásah u nehody autobusu bylo na Mělnicku poprvé. Potvrdil to velitel mělnické hasičské stanice Zbyněk Štajnc, který při zásahu zastával funkci řídícího důstojníka mělnického územního odboru.

Složitější cvičení zásahu

„Šlo o složitější cvičení zásahu u události, s níž se nesetkáváme každý den, proto je potřeba zásah a součinnost mezi jednotlivými složkami integrovaného záchranného systému nacvičovat. Figuranti byli namaskovaní tak, aby jejich zranění odpovídala metodě třídění nazvané Start," uvedl Zbyněk Štajnc.

Autobus, který hasiči získali od místního dopravce, byl určen k sešrotování. Před inscenovaným zásahem z něho vypustili všechny provozní kapaliny, pak vůz převrátili na levý bok u odbočky k mělnické čistírně odpadních vod. Cvičení se vedle profesionálních hasičů zúčastnili 
i jejich dobrovolní kolegové 
z Mlazic a Vehlovic, mělnická záchranka, policisté 
i strážníci.

Čtěte také: Děti z Pičína jely na oslavu města Příbram, autobus s nimi havaroval