Je to konkrétní výsledek debat zástupců společnosti s hejtmankou Středočeského kraje Jaroslavou Pokornou Jermanovou (ANO), která v uplynulém týdnu absolvovala pětidenní návštěvu USA. A při setkání s lidmi z firmy Microsoft nešetřila chválou, avšak ani slovy o možných plánech do budoucna. „Oceňuji vše, co vaše společnost udělala pro hospodářský rozvoj v České republice,“ konstatovala – a jedním dechem vyslovila naději, že by se mohlo naplnit její přání, aby své rozvojové aktivity v naší zemi zvýšila.

Nezůstalo to bez odezvy. Firma vyjádřila zájem o inovační centrum v regionu, sdělila v pondělí Deníku Helena Frintová z krajského úřadu. „A také o možné partnerství v oblasti vzdělávání technického charakteru nejen ve velkých městech, ale i ve venkovských oblastech,“ poznamenala.

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.
Debaty o penězích pro nemocnice může kdokoli sledovat i z domova

Frintová uvedla, že mezi 15. a 19. říjnem se hejtmanka ve Washingtonu sešla k jednání nejen se zástupci soukromého a nevládního sektoru, ale také s lidmi z americké administrativy i s reprezentanty Senátu. Konkrétním výsledkem je, že právě Jermanová povede příští rok v červnu českou obchodní delegaci na summit SelectUSA 2018, jehož posláním je přispět k usnadnění obchodních investic ve Spojených státech. Zúčastní se tam vládní konference o globální investiční síti.

„Za účasti vysokých vládních úředníků, šéfů významných nadnárodních a národních korporací a dalších vedoucích představitelů se každý takovýto investiční summit soustředí na aktuální téma související s investičním prostředím USA, průmyslovými trendy a novými příležitostmi,“ řekla k summitu hejtmanka. Netajila hrdost nad tím, že osobní účastí na projektu, který je důležitý pro obě země, může přispět k posilování a prohlubování vzájemných vztahů v ekonomické i politické rovině. „Vysílá to signál, že jsme otevřeni pro podnikání a že míříme na Západ,“ konstatovala.

Druhý den voleb do poslanecké sněmovny - Chotouň
Střední Čechy: Máme celkem 26 poslanců

Dostala také pozvání profesora Michaela Czinkoty, který je uznávaným expertem v oblasti mezinárodního obchodu, aby společně s ním vystoupila na půdě Georgetown University a představila Středočeský kraj jako motor růstu hospodářského rozvoje v naší zemi. „Jsem hrdá, že jsem Češka a že mohu americké a zahraniční studenty informovat o příležitostech v České republice – a doufám, že přijedou tyto příležitosti osobně poznat,“ naznačila Jermanová, jaký ohlas si slibuje od svého vystoupení.

Objevit by ovšem mohli i byznysmeni. V programu hejtmančiny cesty totiž nechyběla ani návštěva amerického ministerstva obchodu, kde Jermanová jednala o příležitostech pro bilaterální investice mezi Českou republikou a Spojenými státy. „Zároveň požádala o spolupráci při pozvání americké delegace do České republiky v souvislosti s případnými investičními příležitostmi, podporou ekonomického růstu a vytvářením pracovních míst,“ doplnila Frintová.

Ilustrační foto
Stavebním záměrům v blízkosti obcí vystavila místní referenda stopku