V celostátním měřítku se do měření sil v rámci Hejtmanova poháru zapojilo přes dvě stovky škol s 50 tisíci žáky; ze středních škol to bylo 4838 dětí ze 17 škol. Soutěžit mohou všechny základní školy i nižší ročníky gymnázií. Principem je klání na dálku, s využitím soutěžní aplikace – školy tedy nemusí nikam jezdit a mohou zapojit všechny své žáky v rámci hodin tělesné výchovy. Dosahovaná výkonnost není pro celkové hodnocení tím nepodstatnějším; důraz je kladen zvláště na pravidelnost pohybových aktivit se zapojením co největšího počtu žáků.

Ilustrační foto.
KRÁTCE: V hřbitovní kapli se sejdou při bohoslužbě

V rámci zápolení ve Středočeském kraji se na pomyslnou „bednu“ neboli stupně vítězů dostaly kromě Českobrodských také neratovická ZŠ 28. října a žehušická ZŠ Jana Václava Sticha-Punta. Ocenění dětem z těch nejlepších škol předala v úterý jménem hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové radní pro oblast zdravotnictví Jaroslava Němcová (obě ANO). „Nejen výhercům, ale všem zúčastněným upřímně blahopřeji,“ připomněla radní myšlenku, jíž se proslavil zakladatel moderních olympijských her Pierre de Coubertin. „Těší mě, že soutěž podporuje žáky ve zdravém životním stylu a vytváří u nich pozitivní vztah k pohybovým aktivitám,“ ocenila Němcová přínos Hejtmanova poháru.

I když hovořila o pohybu, tahle akce se neodehrává jen v tělocvičně. Body za časy dosažené při sportovních výkonech s míčem, florbalovou hokejkou či na žíněnce a za zapojení co největšího podílu žáků doplňují i body za zasílání fotografií a videí zachycujících samotné sportování i jeho diváckou kulisu – a také za plnění Hejtmanských výzev. To jsou speciální úkoly propojující tělocvik s dalšími předměty – například s výtvarnou výchovou (kdy žáci vyráběli školní prapor), ale klidně i s češtinou (došlo na skládání básničky s obsahující povinná slova radost, Hejtmanův pohár, sport, škola, spolužáci, učitel, tělocvik a zábava) či s hudební výchovou (kdy bylo úkolem píseň nejen složit, ale také natočit video se společným zpěvem). Motivací pro vítěznou školu v každém kraji je desetitisícová prémie, odměnami pro školy na druhé a třetí příčce jsou poukázky na nákup sportovního vybavení. 

Výsledky Hejtmanova poháru ve středních Čechách:
1. místo: Základní škola a Praktická škola Český Brod – 4160 bodů; počet žáků 31, zapojených žáků 31: 100 % 
2. místo: Základní škola Neratovice, 28. října 1157 – 4030 bodů; počet žáků 819 zapojených žáků 808: 97 % 
3. místo: Základní škola Jana Václava Sticha-Punta Žehušice – 3850 bodů; počet žáků 153, zapojených žáků 153: 100 %

Celkové výsledky za Středočeský kraj najdete ZDE

Memorandum za čínskou stranu podepsal Wang Jianman, místopředseda Zhejiang provinčního výboru Čínské lidové politické konzultativní konference.
Pondělní podpisy mají studentům ze středních Čech přiblížit cestu do Číny