V holubím trusu nenajdete jen různé alergeny, ale tito ptáci jsou velmi často přenašeči zoonóz, například ornitózy, klíšťové encefalitidy, salmonely, nebo vysoce nakažlivých ptačích chlamydií. Města proto do likvidace přemnožených holubů a i do regulace jejich počtu investují každoročně nemalé finanční částky.

Beroun

Na likvidaci škůdců má například město Beroun vyčleněno v letošním rozpočtu sto osmdesát tisíc korun. „Tato částka ale není určena jen na regulaci holubů ale i potkanů," uvedla mluvčí radnice Jitka Soukupová.

Holubi nehnízdí jen v centru města, ale pronikají i do sídlišť mezi paneláky, jejichž obyvatelům posedávají na parapetech nebo se snaží zahnízdit na jejich balkonech. Ptákům se v centru a na sídlištích líbí zejména proto, že z tamních vysokých domů sálá dostatek tepla, které mají rádi.

Holub. Ilustrační foto.
Jaroslav Šimek odchytává holuby přes čtvrt století

Příbram

V Příbrami vedou s holuby dlouhodobý boj. Holubi jsou v tomto městě přemnoženi a ničí fasády domů. Obyvatelům příbramského sídliště při cestě do práce občas padají holubi ze střechy přímo na hlavu. Odbor životního prostředí Městského úřadu Příbram holuby odchytává ve spolupráci s odborníkem, který se po odchytu postará o jejich likvidaci.

Jedna odchytová klec je umístěná na střeše domu na náměstí 17. listopadu v Příbrami vedle věžáku. „Spolupracuji s jedním pánem z věžáku, který mi pravidelně podává informace o stavu v kleci. Když se holubi chytí, přijedu a odvezu je k veterináři do Rožmitálu pod Třemšínem. Tam už si s nimi poradí," řekl Vladimír Punčochář. V Příbrami se jejich počet už také značně omezil.

Luboš Hanus ze Žemličkovy Lhoty u Petrovic a Michaela Zelenková ze Sedlčan se o víkendu vrátili domů hned se třemi zlatými kovy.
Sportovci z Příbramska mistry Evropy

Rakovník

V Rakovníku nemusí řešit problém přemnožených holubů každoročně. Jejich odchyt tu město provádí jednou za dva až tři roky a do jedné takové akce investuje okolo 200 tisíc korun. Kromě odchytu do klecí, který tu upřednostňují, se pokoušeli také o odchyt do sítí. Ten se ale příliš neosvědčil. Holubi se totiž před samotným odchytem musí navyknout chodit na jedno konkrétní místo.

Ilustrační foto
Oprava cyklostezky v Rakovníku začne v létě

Kladno

Město Kladno mělo také dlouhodobý problém s přemnoženými holuby. K vysoké reprodukční schopnosti holubů totiž přispívá i blízkost hlavního města, z kterého jich vylétají celá hejna.

Jejich likvidace byla v Kladně řešena nárazově a nepřinášela trvalé výsledky. Již několik let proto město provádí na základě opatření systematickou restrikci zdivočelých holubů. Zabezpečuje problematické budovy a holuby odchytává do klecí. Také provádí jejich odstřel.

25 let firmy Beznoska.
Kladenská firma dodává nástroje do evropských zemí