Ve Středočeském kraji v současné době působí dvě záchytné stanice; bývaly tři, ale kolínská záchytka přestala fungovat na začátku roku 2019. Pokud to tedy přeženete s alkoholem, můžete skončit buď v Mladé Boleslavi, nebo Příbrami. Ani jedna z nich ale nezaznamenala úbytek klientů v době omezeného pohybu obyvatel, kdy většina lidí popíjela doma, pokud vůbec – o alkoholových výletech nemohl být ani řeč.

Jak ale vysvětlila Hana Kopalová, mluvčí mladoboleslavské Klaudiánovy nemocnice, počet záchytů nijak nesouvisí s tím, zda jsou bary a hospody otevřené. „Pokles záchytů jsme ani nečekali. Klienti se pravděpodobně opíjí jinde, většinou to nebývá spojené s provozem restauračních zařízení,“ uvedla mluvčí nemocnice.

V lednu tak mladoboleslavské záchytka „ubytovala“ 51 klientů, v únoru 49, v březnu 38, v dubnu 52 a v květnu 50. Březnový výkyv ale podle jejích slov opět nesouvisí s koronavirovou krizí. „Počet klientů se běžně pohybuje mezi 19 až 50, je to normální stav,“ podotkla.

Velmi podobně vypadal podle jejích slov i minulý rok; letos se dá navíc předpokládat ještě více klientů než vloni, třebaže přiznává, že v číslech se dá špatně sledovat trend v tomto oboru.

Z tiskového brífinku hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové.
VIDEO: Petici na podporu kritizující záchranářky by prý podepsala i hejtmanka

Situace v Příbrami byla o něco odlišná; v dobách nouzového stavu byl provoz záchytné stanice na čas přerušen. „Prostor, který je nám poskytován Oblastní nemocnicí Příbram, jsme chtěli nabídnout k využití například pro zřízení odběrného místa na testování na koronavirus, nebo třeba jako zázemí zdravotnického personálu,“ připomněl příbramský starosta Jan Konvalinka.

Ani v Příbrami počas koronavirového omezení pohybu obyvatel neměla záchytka nouzi o klienty. „Na začátku tolik záchytů nebylo, šlo asi jen o tři případy, ale s příchodem uvolňování se to začalo navyšovat a ke konci už bylo i devět evidovaných záchytů,“ popsal situaci Tomáš Cipra, ředitel Centra zdravotních a sociálních služeb města Příbram, které stanici provozuje.

Ještě před méně jak dva roky fungovala protialkoholní záchytná stanice v Kolíně; když se její fungování rušilo, vyvstávaly otázky, co se nyní bude dít s opilci, kteří by na stanici za normálních okolností putovali. Jak ale situaci zhodnotil kolínský starosta Michael Kašpar, žádné drama po zrušení záchytky nenastalo.

„Pokud je problém s opilým člověkem, městská i státní policie se jej snaží řešit primárně na místě, nebo odvozem člověka domů, pokud se o něj může někdo postarat,“ řekl starosta, jak se nyní takové situace řeší. Pokud je samozřejmě zraněný, nebo v takovém stavu, že by nemohl být doma, je převezen do nemocnice Kolín. „Pokud je člověk agresivní, je možné že skončí v cele na policii České republiky,“ dodal.

Popíjení na veřejnosti. Ilustrační foto
Protialkoholní záchytná stanice v Příbrami se vrací k normálnímu provozu