„Naše obec Bratronice pořádá již několik let řadu pochodů. Jedním z nich je i ten Novoroční. Jeho trasu se vždy snažíme přizpůsobit s ohledem na chladnější počasí a věkovou kategorii účastníků, která se pohybuje od dvou do osmdesáti let věku. Délku tedy zpravidla vymezíme na šest až dvanáct kilometrů. Vloni jsme vyrazili směrem na Roučmídu, poté Dolní Bezděkov a zpět do Bratronic, a to se zastávkou na dohodnuté občerstvení v Restauraci na Dolňáku," řekla Kladenskému deníku starostka obce Miloslava Knížetová.

Letošní dvanáctikilometrový pochod byl po cestě bez zastavení. Jeho účastníci se vydali směrem K Lipini, Vysoké jedli, poté na rozhlednu Vysoký vrch a zpět do Bratronic. Každý z nich obdržel poukázku na jeden teplý či studený nápoj v Restauraci Sokolovna v Bratronicích či Penzionu u Sajdlů, kterou uplatnili v cíli. V Restauraci Sokolovna byl rovněž zajištěný za úplatu guláš a ti hladovější si mohli zdarma pochutnat také na vdolcích.

„Naše putování je vhodné i pro rodiče s dětmi, kočárky, pejsky či podobně. Každý rok se nás sejde zpravidla padesát až devadesát účastníků. Nejde tedy o žádnou organizovanou turistiku, ale o sousedské, kamarádské, pohodové, prostě dobrovolné putování pro místní i přespolní za naší okolní nádhernou krajinou, pro potěšení a pro dobrý pocit, že děláme něco pro utužení zdraví a rovněž něco, na co nám stačí síly," sdělila Miloslava Knížetová.

Všem výletníkům se procházka zasněženou krajinou velmi líbila a někteří z nich si ji podle svých slov rádi zopakují i v příštím roce.

Kromě Novoročního pochodu obec pravidelně pořádá také pochod s názvem Žlábecké putování, ale i podzimní říjnový pochod.

„Žlábecké putování, které se zpravidla koná v květnu, je velmi oblíbené. Spojené je s luštěním tajenky pro děti, lanovými aktivitami i hledáním pokladu v potoce ve Žlábku. Grilujeme klobásy i vuřty a mnoho dalšího. Podzimní pochody mají také své kouzlo. Letos jsme putovali okolo Klíčavy do Zbečna, zpět ale sjednaným autobusem. Všechny tyto aktivity se konají díky zájmu a velké pomoci našich spoluobčanů, dobré partě a skupině bezvadných lidí. A konat se budou rozhodně tak dlouho, dokud bude zájem a pokud budou lidé na sebe hodní," dodala starostka Bratronic Miloslava Knížetová.

Zájemci se mohou o jednotlivých pochodech dozvědět více na webu obce Bratronice.