Společným dílem bylo i uspořádání konference o bezpečných městech. Po dva dny ji v Nesuchyni na Rakovnicku organizoval Vzdělávací institut středočeského kraje, který se nevěnuje pouze vzdělávání pedagogů, pracovníků v sociálních službách či představitelů veřejné správy a rekvalifikacím, ale zaměřuje se také právě na preventivní projekty.

V rámci akce, jíž se účastnilo 80 odborníků na prevenci kriminality z celé republiky – vedle zástupců domácích samospráv i policistů také hosté například ze severu Moravy, Ústecka, Liberecka či Pardubicka – se Středočeši pochlubili úspěšnými projekty hodnými následování. A je jich dost, byť první pohled na čísla by mohl vyvolávat jiné pocity: Praha a střední Čechy totiž nelichotivě vévodí republikovým statistikám kriminality (ovšem z tohoto pohledu mají značně specifické podmínky). O to více však vlastně mohou být středočeské zkušenosti inspirující jak v rámci dalších oblastí kraje, tak i pro kolegy z jiných regionů. 

Ilustrační foto
Z kotlíkových dotací ještě zbývají peníze pro stovky zájemců

S velkou pozorností se setkalo představení nového webu bezpecnystredoceskykraj.cz, který nejen přináší preventivní informace a doporučení, jak nepříjemnostem předcházet, či aktuální dopravní zpravodajství, ale nabízí souhrnné informace k bezpečnostní situaci včetně statistik a map kriminality. Kdokoli se tak snadno může třeba přesvědčit, že nejhorší situace je v nejbližším okolí metropole (zvláště v oblastech jižně a jihovýchodně od hlavního města) a dále na Kladensku, Příbramsku a Mladoboleslavsku; naopak nejpříznivěji se jeví Rakovnicko a Kutnohorsko. Ale věděli jste, že i Benešovsko? Podstatné je, že nechybí ani webové šablony pro obce a města. Ty si tak snadno mohou vytvořit podobné stránky zaměřené na konkrétní lokalitu, zabíhající na jejich území až do těch nejmenších podrobností.

Podrobně byly v rámci konference představeny také dva ze tří nejúspěšnějších projektů ze soutěže Nejlepší preventivní projekt v ČR na místní úrovni za rok 2017: jeden domácí a druhý ze severu Moravy. Středočeský kraj se pochlubil kampaní Senior v kyberprostoru, varující starší občany před nebezpečími, jaká mohou přinášet nejenom počítače, ale i mobilní telefony. Zaujal také karvinský projekt značení jízdních kol a invalidních vozíků „syntetickou DNA“, tedy způsobem umožňujícím spolehlivou identifikaci v případě krádeže.

Středočeši ovšem v rámci konference hráli prim. Měli co ukázat – a jejich zkušenosti bude dál šířit metodická publikace Jak vytvořit Jak vytvořit Bezpečné město (obec). V rámci programu konference ji pokřtili středočeský policejní ředitel Václav Kučera, krajský radní pro oblast bezpečnosti a ICT Robert Bezděk (ANO) a Michal Barbořík z odboru prevence kriminality ministerstva vnitra. „Dnešní doba nahrává bezpečnostním rizikům z mnoha oblastí, aniž si to lidé uvědomují,“ připomněl radní Bezděk (ANO), proč jsou podobné projekty velmi důležité. A právě nová publikace radí, jak na to: od zahájení spolupráce radnice s policisty a s dalšími partnery až po společné uplatňování konkrétních opatření ke snížení kriminality ušitých na míru konkrétnímu území. Na přípravu publikace dostal Středočeský kraj od ministerstva vnitra stotisícovou dotaci.

Hasiči učili benešovské učitele.
Kdo může školám pomoci, když jsou učitelé v koncích? Přece hasiči!