Tradiční velké vinobraní chystají v Mělníku, kde mu v tomto týdnu bude patřit celý víkend od pátku 17. do neděle 19. září. Akce, o jejíž oblibě hovoří už to, že se jedná o 82. ročník, je nejen svátkem mladého i vyzrálého moku z hroznů, ale návštěvníky, kteří neváhají přijet i z daleka, láká také multižánrovým programem. Ten zahrnuje živou hubu hned z trojice pódií, scénu s programy speciálně pro děti včetně divadla, historický průvod, stánky řemeslného jarmarku, pouliční umění i s kejklíři a šermíři nebo flašinetářem, ale také rozsáhlou nabídku občerstvení včetně degustačního dvora, foodtrucků i delikates k vínu – stejně jako atrakce v zóně, kde se neplatí vstupné. Letos program doplňují akce k poctě sv. Ludmile, babičce a vychovatelce sv. Václava, k níž se Mělničtí hlásí jako k nejslavnější rodačce – a aktuálně se připomíná 1100 let, jež podle tradice uplynou od jejího zavraždění.

Mělnické vinobraní, jež patří k největším akcím svého druhu nejen ve středních Čechách, ale i v rámci republiky, však o víkendu nezůstane osamoceno. Třeba hned v nedalekých Kralupech nad Vltavou chystají na 18. září vinobraní rovněž. Uskuteční se odpoledne v ulicích Kaplířova a Sokolská – a ani zde nezůstane zájem návštěvníků omezen jen na obsah sudů, soudků, barelů či láhví. Hrát budou muzikanti i divadelníci, pro dospělé i pro děti – a rovněž zde kladou důraz na to, aby lidé nemuseli popíjet na lačný žaludek.

Trojčata surikat v Zooparku Zájezd pokřtil moderátor Nasty.
Trojčata surikat v Zooparku Zájezd pokřtil moderátor Nasty

Burčák a víno okořeněné rozmanitým programem ale nabídnou i jinde. Rovněž v sobotu se lze vypravit třeba i do Dolních Břežan na Praze-západ, kde v obdobném duchu chystají svatováclavské slavnosti. Program, jehož většina se má odehrávat v ulici 5. května a na nádvoří za obecním úřadem, je ohlášen jako den plný muziky, divadla, dobrého jídla pití. Vedle rozmanitých vystoupení a chuťových zážitků se chystají také sportovní, umělecké či sportovní workshopy, designový market s nabídkou šperků, doplňků a drobných uměleckých předmětů – slavnosti ale provází i bohoslužba v zámecké kapli či je doplní den otevřených dveří v laserových centrech. Na stejný den je ohlášeno třeba také Chuchelské vinobraní v Praze, vinobraní v Kunraticích na jižním okraji hlavního města nebo slavnosti vína v Běchovicích.

Setkání s vinaři i „nic“ s překvapením

Přímo na den svátku sv. Václava, na 28. září, se chystají vinařské slavnosti na zámku v Dobřichovicích na Praze-západ, kam své produkty přijedou osobně prezentovat vinaři a zástupci dovozců. Zájemcům se tak nabídne příležitost dozvědět se o vínu mnohem víc, než zná nejenom běžný konzument, ale i většina prodejců. Zážitky i zde mají umocnit také lahůdky potěšující jak chuť, tak i sluch.

Z požáru autoservisu v Kralupech nad Vltavou 11. září 2021.
V Kralupech vzplál autoservis, zasahovalo deset hasičských jednotek

Ne všude se ale po loňské pauze vynucené koronavirovými opatřeními rozhodli svátky vína letos slavit. V Karlštejně na Berounsku bylo vinobraní, jež tradičně provází historizující program, ohlášeno na poslední zářijový víkend: 25.–26. 9. Pořadatelé z Karlštejnského kulturního sdružení se však kvůli nejisté epidemické situaci rozhodli raději ještě rok počkat a vinobraní v podobě velkolepé slavnosti odložit na rok 2022. Oznámili to na webu, kde však současně naznačují, že milovníci zkapalněných hroznů, kteří byli zvyklí přijíždět každoročně, by zde nemuseli přijít zkrátka ani letos. „Něco“ se zřejmě přece jen uskuteční. Alespoň tak lze rozumět slovům, která zatím víc tají než naznačují: „Třeba bude v sobotním popoledni, v době pravidelného konání našeho vinobraní, nějaké místní překvapení…“