Tím vizuálním symbolem je Rubikova kostka. Proč, to v úterý večer vysvětlila krajským zastupitelům ředitelka Středočeské centrály cestovního ruchu Nora Dolanská. Proměnlivá kostka vyjadřuje mnohostrannost a mnohotvarost kraje – a stejně jako měnící se otočnou kostku si návštěvníci mohou nastavit, co právě je oslovuje a láká. Nabídka je různorodá: cykloturistika, voda, památky, folklorní slavnosti…

Jak lákat návštěvníky

Koncepce činnosti nově vzniklé příspěvkové organizace Středočeského kraje, v jejímž čele Dolanská stojí, přišla na přetřes právě na jednání zastupitelů – a nebyla to debata bez emocí. Názory, jak do regionu přilákat co nejvíce návštěvníků, kteří zde budou utrácet, se totiž liší. Zásadně. Dokonce natolik, že padala i silná slova.

Proti cílům představeným náměstkem hejtmanky Vítem Rakušanem (STAN), k jehož kompetencím v krajské radě patří i cestovní ruch, nikdo nic nenamítal. Stejně jako proti tomu, že krajské infocentrum v Husově ulici v centru Prahy začíná s prodejem produktů cílených na střední Čechy. Podle Rakušanových slov je potřebné kraj lépe zviditelnit, ve spolupráci s Prahou pracovat na prodloužení pobytu návštěvníků – a také systematicky lákat nové cílové skupiny.

Jak toho dosáhnout? Na tom se lidé, kteří s turismem mají zkušenosti, neshodnou. Návrhy Dolanské, která dříve stála v čele Prague City Tourism neboli Pražské informační služby, na jednání zastupitelstva strhal Karel Horčička (ČSSD). Ten byl v minulém volebním období radním pro regionální rozvoj (a k jeho úkolům mimo jiné patřila i péče o cestovní ruch). Pochválil jen plánovanou účast na veletrzích s důrazem na ty regionální.

Fakultní nemocnice v Motole je největším zdravotnickým zařízením v České republice.
Na transplantaci dítě čekalo s mechanickým srdcem mimo tělo

Kdo je „in“ a kdo je mimo?

Horčička nešetřil kritikou. „Kdyby to nebylo míněno vážně, vypadalo by to jako vtip,“ zhodnotil novou krajskou koncepci turistiky. Především se pozastavil nad tím, že hlavním tématem roku 2018 se má stát sté výročí vzniku republiky. To by podle něj mohlo oslovit našince, ale z hlediska zahraničních návštěvníků není nosné. Horčička se pozastavil i nad důrazem na luxusní turistiku. Jestliže má Dolanská ambici zvýšit počet návštěvníků ze zahraničí o pět procent, vytkl jí, že chce věnovat pozornost příliš úzkému okruhu. V případě cílení nabídek na skupiny mládeže se ohradil proti tomu, aby se „chlastací výlety studentů z Dánska“ přesouvaly z Prahy do středních Čech.

Nezamlouvá se mu ani, že by chystaná turistická karta měla dostat podobu slevové kartičky. „Naprosto out,“ prohlásil, že záměr se zcela míjí s nejnovějšími trendy. Horčička se také ohradil proti tomu, aby ve středních Čechách překypujících památkami byla za jeden z vrcholů roku považována červencová oslava 115. narozenin motocyklové značky Harley Davidson v Praze.

Stará praxe se teď mění

Z Rakušanovy reakce vyplynulo, že si je náměstek hejtmanky jist, že zcela mimo nejsou současné návrhy, ale názory jeho předchůdce. Horčičku upozornil, že turistická karta měla vzniknout už pod jeho vedením, a vytkl mu, jak za jeho éry fungovalo infocentrum v Husově ulici: často mělo zavřeno a když tam osobně zašel a promluvil německy, obsluha ho poslala do íčka provozovaného Prahou. Dostalo se mu reakce, že možná měl zkusit hovořit rusky.

Výročí republiky má podle Rakušanových slov obrovský návštěvnický potenciál – podobně jako je velkým lákadlem například tradiční gotická slavnost Královské stříbření Kutné Hory, která je vlastně oslavou české státnosti. Zájem o studenty a mladé lidi je podle něj zcela správný a logický – vždyť jde o skupinu, která cestuje nejaktivněji. „A pak máme specializované programy pro seniorskou generaci, pro rodiny s dětmi, ale i nabídky speciálního ubytování, po kterém touží asijští turisté,“ upozornil náměstek hejtmanky.

Doplnil, že připravovaná turistická karta vůbec nemusí mít podobu plastové nebo papírové kartičky. „Může fungovat na nejnovějších smart technologiích,“ nastínil vizi, že by se mohlo jednat třeba o aplikaci pro mobily. Zdeněk Štefek (KSČM) připomněl, že o slevových kartách se hovořilo už v minulém volebním období: s tím, že by mělo jít o všestranný produkt zaměřený nejen na turisty, ale také sloužící seniorům či rodinám s dětmi. Petr Štěpánek (STAN) v debatě přiblížil vlastní zkušenost s turistickými kartami v Rakousku.

Drobná sleva, kterou uživateli nabízejí, není podstatná; hlavně dávají návod, kam se vypravit a jak se tam dostat.

Největší bezobalový obchod v Česku otevřeli u metra Hradčanská v Praze
V Praze otevřel největší bezobalový obchod v Česku. Nabízí potraviny i drogerii

Peníze přifrčí na dvou kolech

Zaměřit se na harleyáře vnímá Rakušan jako jedinečné využití příležitosti. Správnost této cesty podle něj ukazují například zkušenosti z Itálie. „Doufáme, že budou hledat ubytovací kapacity i ve středních Čechách – a jako solventní návštěvníci budou utrácet,“ uvedl náměstek hejtmanky. Robert Bezděk (ANO) jen přikyvuje: má informace, že na této akci, díky níž se naše země dostane do světových médií, je očekáváno sto tisíc lidí a šedesát tisíc motocyklů. Motorek, jejichž majitelé se také budou chtít projet v okolí hlavního města.

Oponující Horčička nicméně trvá na svém. „Harley není druhý největší highlight ve středních Čechách,“ naznačil, že o vrcholech či zlatých hřebech sezony má jiné představy. A s upozorněním na úzkou silničku a malé parkovišťátko se vytasil s otázkou: „Jak chcete 60 tisíc motorkářů poslat na Drábské světničky?“ Jasné mu není ani jaké turistické místo ve středních Čechách by mělo být spojováno se vznikem republiky. Odpověď bez velkých příprav nabídl náměstek hejtmanky Martin Kupka (ODS): například Masarykovy Lány, Čapkova Strž – ale také řada škol spojených s Masarykem nebo Stará Boleslav jako místo připomínající už počátky české státnosti.

Ilustrační foto
Kupujte máslo, dokud je čas. Na Vánoce bude stát sedmdesát korun, varují sázkaři

Celoroční oslavy osloví i hosty

Také hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) považuje sto let od vzniku Československa za jeden z největších svátků. Budou s ním spojeny celoroční oslavy, do nichž se zapojí i školy a krajské instituce. „Budeme zvát i naše zahraniční partnery,“ připomněla s tím, že sama na tyhle pozvánky nezapomíná při každém setkání už nyní. Výročí ukončení první světové války přitom hejtmanka považuje za velmi zajímavé téma i pro běžné návštěvníky ze zahraničí. Jako důležité vidí i zapojení do harleyářských oslav.

„Akce dostane podporu od ministerstva pro místní rozvoj – a také Praha to bude točit ve svých materiálech,“ konstatovala s tím, že na paměti je třeba mít nejenom fakt, že všechny cesty do Prahy vedou přes Středočeský kraj, ale i to, že lidem, kteří zrovna nehledají pětihvězdičkový hotel, může kraj nabídnout zázemí.

Vzájemné vysvětlování a vyjasňování názorů nakonec nalezlo odezvu při schvalování koncepce činnosti Středočeské centrály cestovního ruchu zastupitelstvem. Jednačtyřicet rukou se zvedlo pro, pětice zastupitelů se zdržela hlasování. A proti? Nikdo.

Noc strávená na zámku? Něco úžasného! Za okruhy, na které se při přípravě turistické sezony 2018 má její tým nejvíce zaměřovat, si ředitelka Středočeské centrály turistického ruchu Nora Dolanská stojí. Na základě svých zkušeností i aktuálních kontaktů s lidmi z branže je přesvědčena, že nabídka možností podívat se po místech spojených se vznikem republiky bude zajímavá i pro některé turisty z okolních zemí.

Projekt šlechtického ubytování s nocováním na zámcích pak nabízí obrovský potenciál ve chvíli, kdy zahraniční cestovní kanceláře hledají neokoukané podněty a pátrají po nových možnostech, jež by mohly nabídnout svým klientům. A ukázat památky jako objekty, kam lze nejen přijít na prohlídku, ale dá se v nich i bydlet? S možností vlastního zážitku? Úžasné! Příznivé ohlasy už Dolanská zaznamenává. „Ředitelé zahraničních zastoupení organizace Czech Tourism si žádají rozpracování nabídky,“ připomněla.

Také využít středočeského zázemí k nabídce pro studenty středních i vysokých škol pořádajících rozlučková či inaugurační setkání se podle ředitelky přímo nabízí. Právě tuhle skupinu může oslovit zdejší nabídka tří a čtyřhvězdičkového ubytování s možností snadných výletů do Prahy.

Využít objekty v horách? Nápad bez odezvy

Myslet by se mělo nejenom na přijíždějící turisty, ale i na obyvatele středních Čech, připomněl v rámci debaty krajských zastupitelů o rozvoji cestovního ruchu Pavel Hubený (KSČM). Podle jeho názoru by nemělo zůstat u toho, že se nově vzniklé Středočeské centrále cestovního ruchu svěřuje správa rozhledny Čížovka na Mladoboleslavsku a sportovně rekreačního areálu Vrchbělá v bývalém vojenském prostoru Ralsko. Podobně by kraj měl podle jeho slov naložit s některými z rekreačních zařízení svých organizací. Objekty v horách, které byly dříve určeny k podnikové rekreaci, nyní neslouží.

Hubený navrhl, aby se kraj nezbavoval všech, ale vybral tři, které si ponechá a svěří do správy turistické centrále. „Tři Sekery, Albrechtice a Josefův Důl,“ navrhl Hubený lokality, které by považoval za nejvhodnější. V nich by pak bylo možno nabízet pobyty pro školy a školky za přijatelné ceny, stejně jako je využívat k rekreaci pro zaměstnance kraje či pro obce a města, míní zastupitel, podle jehož úsudku nic nebrání tomu, aby žadatelům o příspěvek na ubytování při různých rekreačních akcích nebo třeba při lyžařském výcviku kraj nabídl přímo ubytování. Objekty sice nezáří novotu a nenabízejí luxus, protože jsou poplatné době vzniku – nicméně těm, kteří nedojedou do Alp, by prý posloužily.

Tenhle podnět zůstal bez odezvy. Hubený připustil, že se svým nápadem nepochodil ani v majetkové komisi. „Nebyl tam příznivý náhled na věc,“ konstatoval. Naopak souhlas prý zaznamenal ze strany některých radnic. Takový starosta obce Hudlice na Berounsku, ten by kývl hned. Jmenuje se totiž – Pavel Hubený.

Slavnostní zahájení prvního ročníku tenisového Laver Cupu, které se konalo 20. září na Staroměstském náměstí v Praze.
Staroměstské náměstí ovládly tenisové hvězdy. Laver Cup byl slavnostně zahájen