Ve všech případech soud předloni v létě uznal vinu a rozhodl o uložení rozmanitých trestů; od podmínek po dlouholetý pobyt za mřížemi. Nejpřísnější verdikt vyslechl právě Rath: osm a půl roku odnětí svobody plus velmi citelný peněžitý trest. O rok kratší věznění pak krajský soud vyměřil někdejším blízkým spolupracovníkům Ratha i jeho osobním přátelům manželům Kottovým (přičemž Kateřina Kottová, tehdy ještě s příjmením Pancová, působila na postu ředitelky kladenské nemocnice s vlivem i na další zdravotnická zařízení kraje). Oba měli dominovat jak při organizování trestné činnosti, tak při jejím provádění.

Všichni nepravomocně odsouzení podali odvolání; případem se tak měl zabývat Vrchní soud v Praze. Jeho senát však loni překvapil. Těsně před plánovaným jednáním původní verdikt v neveřejném zasedání zrušil – s výhradami vůči použití policejních odposlechů jako klíčového důkazu – a věc vrátil k novému projednání krajskému soudu. Na to reagoval ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) podáním stížnosti k Nejvyššímu soudu ČR. Podle jeho verdiktu byly odposlechy v pořádku. Rozhodnutí o vrácení věci k novému projednání nicméně změnit nemohl – a právě to se nyní naplní.

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.
Rozhádaná středočeská koalice se dohodla, že bude jednat dál

V pondělí začínající líčení však zřejmě nebude jen formálním zopakováním původního procesu s novým vynesením verdiktu. V jednací síni nejspíš zazní požadavky obhajoby na doplnění nových důkazů a patrně i opakování některých z těch, jež už byly provedeny v minulosti. Je tedy obtížné odhadovat, jak dlouho jednání může trvat. Pacovský zatím naplánoval 18 termínů.

Už při zahájení hlavního líčení na počátku srpna 2013, kdy ho eskorta vodila do jednací síně z vazby (o níž později bylo rozhodnuto, že v té době již byla nezákonná), Rath odmítající vinu a trvající na tom, že nedělal nic horšího, než že sháněl sponzorské příspěvky pro sociální demokracii, prohlásil, že jde o monstrproces s cílem zlikvidovat nepohodlného politického oponenta. Vyslovil tehdy předpoklad, že spravedlnosti se může dočkat až u Ústavního soudu ČR – spíše však až poté, co věc skončí u Evropského soudu pro lidská práva.

Politická debata lídrů politických stran ve Středočeském kraji organizovaná Deníkem proběhla 4. října ve Všetatech. Andrej Babiš
Setkání s politiky voliče ve Všetatech ovlivnilo

Jiný senát krajského soudu se měl zabývat také takzvanou druhou větví údajné korupční kauzy spojované s Rathovým jménem, přitahující pozornost mimo jiné i tím, že se v pozici obviněných ocitly nejen osoby, ale nově i osm firem. Podanou obžalobu však soud vrátil s pokynem k došetření případu a doplnění spisu. Soudce Ivo Zelinka mimo jiné argumentoval shodně jako vrchní soud: i podle něj byly policejní odposlechy pořízeny nezákonně. Nejvyšší soud sice tenhle náhled smetl ze stolu – soudní projednávání „druhé větvě“ to ale neuspíšilo. Nová práce kriminalistů na případu dozorovaná státním zastupitelstvím stále trvá; přípravné řízení tak zatím nebylo ukončeno.

Volební místnost v Hlízově.
Komise musely řešit neplatné voličské průkazy, ale i stěhování