Nemocnice se zřízením jednodenní chirurgie podle ředitele Luďka Kramáře snaží vyjít vstříc pacientům, kteří se snaží omezit pobyt v nemocnici na minimum.

„Předpokládáme, že do budoucna bude možné některé zákroky, kde nebude nutná celková anestézie, provádět i tak, že pacient půjde domů ten samý den. Zatím ale určitě chceme zachovat jednu noc v nemocnici, abychom měli pacienty kvůli možným komplikacím pod kontrolou," uvedl primář chirurgie Jaroslav Toušek, který vznik jednodenní chirurgie inicioval.

Nadstandardní lůžka

Umístěna je ve třetím patře chirurgického pavilonu, kde dříve sídlila dětská chirurgie. Vzniklo tam pět pokojů, jeden z nich je jednolůžkový, zbylé dvoulůžkové. Všechna lůžka jsou tady nadstandardní, za jednolůžák zaplatí pacient 600 korun, noc na dvoulůžkovém přijde na 300 korun.

„Všechny zákroky, kromě operací varixů (křečových žil, pozn. red.), budou plně hrazeny ze zdravotního pojištění. U operací křečových žil bude pacient muset hradit speciální katétr, na jehož úhradu se pojištění nevztahuje," vysvětlil primář Toušek.

Do budoucna tu navíc kromě rozšíření počtu zákroků uvažují i o tom, že by rozšířili možnost hospitalizace z pátku na sobotu, což by ocenili zejména pracující pacienti.

Čtěte také: Lékař a ředitel Vladimír Lemon: Nejlepší z nemocnic v Praze je ta v Kladně