Zrovna v tomto případě je správné podrobnostmi tohoto druhu nešetřit. Přímo pod mariánským sloupem se chystá křest knihy – a ne ledajaké. Jde o publikaci věnovanou přímo památkám tohoto druhu. Sloupům se sochami světců, jež v našich končinách vznikaly převážně v 18. a 19. století.

Na slavnostní křest předcházející tomu, než se vypraví za svými čtenáři, čeká 2. díl publikace Mariánské, trojiční a další světecké sloupy a pilíře ve Středočeském kraji. U představení knížky přímo pod jedním z těchto sloupů nemají chybět zástupci Národního památkového ústavu, představitelé města Mladá Boleslav a i středočeský radní pro oblast kultury a památkové péče Karel Horčička (ČSSD). Ten bude zastupovat kraj, který na vydání publikace památkovému ústavu finančně přispěl.

Dílo věnované světeckým sloupům ve středních Čechách tak zájemci nyní mají k dispozici kompletní. Čerstvě vydaný druhý svazek představuje sloupy v okresech Mladá Boleslav, Nymburk, Praha-východ, Praha-západ, Příbram a Rakovník. „Polovinu kraje“ již popsal první díl stejnojmenné odborné práce, z jehož informací i fotografií se zájemci o poučení mohou těšit déle než rok. Knížka zahrnující okresy Benešov, Beroun, Kladno, Kolín, Kutná Hora a Mělník se přitom vypravila za čtenáři obdobným způsobem: rovněž pod širým nebem. V tomto případě to bylo 4. dubna 2019 poblíž pomezí okresů Kladno a Mělník: u mariánského sloupu na náměstí ve Velvarech na Slánsku.

Památník v Panenských Břežanech.
Památník v Panenských Břežanech připomene nucenou práci vězňů
Setkání s navrhovateli projektů pro participativní rozpočet
Když to nevyšlo s dotací, pomohlo hlasování lidí