Na dotaz Deníku to v pátek 6. května uvedla Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení ministerstva životního prostředí. Z jejích slov plyne, že další podrobnosti mohou obyvatelé Křivoklátska i další zájemci získat za měsíc.

Reagovala tak na rozčarování zaznívající v prohlášení představitelů několika obcí, které po čtvrtečním setkání s ministryní životního prostředí Annou Hubáčkovou (za KDU-ČSL) a dvojicí jejích náměstků zveřejnili starostové obce Běleč Lukáš Kocman, Broum Petr Jirka, Karlovy Vsi Iveta Kohoutová (všichni nezávislí) – a za městys Křivoklát někdejší starosta Milan Naď. Ti konstatovali, že obě strany se setkaly poprvé od hromadného setkání zástupců ministerstva se starosty, jež se odehrálo 24. února.

Stezka do Prčice.
Rozvoj regionů v okolí Prahy: Pomoct by mělo společné plánování

Zástupci obcí z regionu se podivují, že i když od té doby uplynuly více než dva měsíce, samosprávy od ministerstva neobdržely žádné nové podklady. „V průběhu období proběhly pouze čtyři veřejné debaty zástupců ministerstva a Středočeského kraje s občany (Běleč, Zbečno, Račice a Broumy), které však byly iniciovány samotnými obcemi,“ uvádí prohlášení čtveřice účastníků jednání zveřejněné starostou Kocmanem. V té souvislosti se signatáři ohrazují proti přístupu Ústavního soudu ČR, který prý v jiné souvislosti podobné diskuse s občany označil jako „dostatečný veřejný prostor, kde mohli projevit nesouhlas“.

Více informací bude k dispozici v červnu

Poskytnout více podkladů zatím podle ministerstva nebylo možné. „Stále jsme v období před vyhlášením záměru, tudíž ještě nejsou – a ani nemohou být – při společných diskusích na stole dokumenty k záměru vyhlášení NP Křivoklátsko (včetně výměry, vymezení a členění národního parku, návrhu bližších ochranných podmínek a dalších); ty představíme obcím, tak jak zdůrazňujeme, začátkem června,“ shrnula Pospíšilová aktuální stanovisko.

Trvá na tom, že vedení resortu je ve vzájemné výměně informací a stanovisek aktivní. Setkání se zástupci Bělče, Broum, Karlovy Vsi a Křivoklátu, které ministryně přijala, bylo podle jejích slov jedním z dokladů vstřícné komunikace. „MŽP od samého počátku od ohlášení úmyslu započít proces vyhlašování národního parku koncem letošního února deklarovalo vstřícnost vůči obcím v regionu. Tou je snaha o otevřenou komunikaci: od první cesty ministryně, na které byly předány zástupcům obcí všechny aktuálně dostupné dokumenty, přes účast zástupců MŽP na debatách v obcích až po výzvu starostům a starostkám, aby své další dotazy vznášeli průběžně napřímo MŽP – což je využíváno minimálně,“ uvedla Pospíšilová jménem ministerstva.

To záměr vyhlásit národní park (což se děje přijetím samostatného zákona, takže rozhodovat budou nakonec zákonodárci) vnímá jako završení úsilí o poskytnutí nejvyššího stupně ochrany mimořádně cennému území. Velkou podporu má myšlenka vzniku národního parku také na úrovni kraje, o čemž svědčí nejen prohlášení představitelů hejtmanství, ale výslovně to stanoví i usnesení přijaté krajským zastupitelstvem. Naopak mezi obyvateli oblasti, kde by měl být národní park vyhlášen, lze často slyšet i odmítavé postoje. Odpůrci se obávají možných omezení i dalších změn, ale také se netají očekáváním, že vyhlášení národního parku by k regionu přitáhlo až nežádoucí pozornost – spojenou s nadměrným přílivem výletníků.

Via Czechia - Stezka Středozemím.
Toulání po středních Čechách: K výletům lákají osvědčené trasy

„Třiatřicet místních samospráv vyjádřilo nesouhlas s návrhem převedení části území Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko na Národní park Křivoklátsko – a z toho 18 obcí potvrdilo své rozhodnutí usnesením zastupitelstva,“ uvádí prohlášení čtveřice zástupců obcí. Starostové také vnímají jako nepatřičné, že by měl být počátkem června spuštěn legislativní proces směřující k vyhlášení zákona bez toho, že by ministerstvo předtím projednalo podrobnosti se zástupci obcí.

Další cesta do regionu. Nebo cesty?

Starostové ve čtvrtek ministryni požádali o posunutí časových plánů tak, aby vznikl prostor pro jednání s obcemi nad konkrétními materiály. Hubáčkovou také pozvali k návštěvě Křivoklátska, při níž by jí mohli ukázat region ze svého pohledu.

Za ministerstvo Pospíšilová uvedla, že nyní se připravuje další avizovaná cesta Hubáčkové na Křivoklátsko. Pokud jde o pozvání do regionu, jež zaznělo na čtvrtečním setkání, ministryně podle Pospíšilové projevila „přání setkání realizovat, pokud to její program dovolí“.