Pro mnohé to byla novinka, kterou nikdy předním nezkusili. „Bosá chůze je zdravá, masírujete si tím body na chodidlech, posilujete imunitu a zlepšuje se vám celá klenba nohy," řekl výhody David Mrhač, zakladatel spolku Bosá turistika. Ten potom přítomné poprosil, aby se vyzuli a společně prošli bosou stezkou.

U školáků z 1. základní školy v Kolíně bosá stezka slavila úspěch, třebaže nejprve měli obavu z tvrdších povrchů. Když ale zjistili, že ani kůra není problém, vydali se dál v rychlejším tempu přes všechny části bosé stezky. A některým to bylo málo, takže si ji zopakovali i několikrát.

Kromě Davida Mrhače se otevírání bosé stezky zúčastnilo také vedení města - starosta Vít Rakušan a místostarosta Michael Kašpar. Nechyběla ani Veronika Žatečková, která radnici oslovila s nápadem v Kolíně tuto „atrakci" zřídit. I ta si prošla bosou stezku, ovšem ve speciálních prstových ponožkách. „Na mě je moc zima," řekla se smíchem.

Přidaná hodnota

Bosá stezka se také objevila v bedně přání pod vánočním stromem už vloni. „Vypadá to zajímavě, myslím, že se to do Borků hodí. Je to další přidaná hodnota do prostoru řeky Labe, přinese vrácení života do blízkosti řeky na labské břehy," řekl starosta Vít Rakušan.

Ten také reagoval na diskuze na internetu, jelikož lidé ve facebookových skupinách o Kolínu nedávaly stezce velké naděje, co se týká jejího udržování. „Co je velkou výzvou, o které jsem četl debaty na internetu, je to, jak bude vypadat bosá stezka za měsíc, za dva, za půl roku. Dohodli jsme se, že ji zařadíme do systému pravidelných kontrol dětských hřišť," řekl.

Město totiž vyčlenilo pracovníka, který má na takových místech hledat závady a zařizovat jejich odstranění. „Především doufáme, že hezké věci, které se objeví, nakonec povedou lidi k tomu, že se k nim budou lépe chovat," dodal starosta.

Čtěte také: Téměř v centru Kolína vznikne místo pro práci i odpočinek