Radní pro oblast dopravy František Petrtýl (ANO 2011) představil výsledky kontrol kvality prací na údržbě středočeských silnic II. a III. třídy. Právě ty má kraj ve správě.

Nedostatky kontroloři z řad pracovníků odboru dopravy krajského úřadu, kteří se na prověrky vypravili loni v červnu a říjnu, našli – bylo jich však méně než dřív. Ve srovnání s předchozími roky počet zjištěných závad klesá, řekl Petrtýl kolegům z rady.

„Celkem bylo provedeno 270 kontrol,“ konstatoval k prověřování na přelomu jara a léta a pak během podzimu. Při první sérii kontrol šest oprav nevyhovělo a osm kontrol bylo provedeno s výhradou. Na podzim kontroloři vyslovili sedm výhrad – a nevyhovující závěr nebyl ani jeden.

Špatné technologické postupy, špatná kvalita prací

„Část výhrad směřovala ke špatné kvalitě provedených stavebních prací nebo ke špatným technologickým postupům,“ konstatoval Petrtýl. S tím, že připomínky okamžitě putovaly ke správci komunikace, aby zjednal nápravu. „Pokud byly výhrady projednávány se zhotoviteli údržbových prací, byli tito vyzváni k okamžité nápravě ve vhodných klimatických podmínkách,“ uvedl dále Petrtýl.

Ilustrační foto.
Policie ve Středočeském kraji provedla razii. Kvůli údržbě silnic

Připomněl, že součástí kontroly byla i prověrka administrativy: objednávek a fakturace. Také v této oblasti vzešly z kontrol podněty ke zlepšení. Patří k nim zejména požadavek na větší konkretizaci objednávek, tedy označení čísla silnice a přesné vymezení úseku včetně uvedení staničních kilometrů. Dalšími požadavky jsou důsledná kontrola přebíraných prací cestmistry – a také pořizování fotodokumentace objednaných prací před akcí a po skončení.

Proč nebyla náprava sjednána už dávno? 

Ze strany kritiků práce krajských silničářů lze očekávat jedinou reakci: právě to jsou přece výtky, se kterými středočeská opozice – a to nejen skalní kritik Krajské správy a údržby silnic Michael Pánek (ODS), ale i další krajští zastupitelé z řad STAN i ODS – vystupují dlouhodobě.

Nyní se jistě budou ptát, proč se o nápravě hovoří teprve nyní; proč už nebyla zjednána dávno (přinejmenším v reakci na výsledky auditu provedeného v této příspěvkové organizaci kraje, kolem kterého už bylo v minulosti na středočeské politické scéně hodně polemik a skřípění zubů).

Celkový výsledek kontrol nicméně krajský radní pro dopravu Petrtýl hodnotí jako dobrý. Poznamenal, že zásluhu na tom má proškolení středočeských cestmistrů na semináři, který pro ně uspořádala Stavební fakulta ČVUT v Praze. „Předpokládáme proto, že v horizontu tří let se obdobný seminář zaměřený na prohloubení znalostí pracovníků Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje v oblasti silničního hospodářství bude opakovat,“ uvedl Petrtýl.

Výsledky kontrol údržby krajských silnic
- Červen: celkem 136 kontrol, z nichž 8 bylo provedeno s výhradou a 6 nevyhovovalo
- Říjen: celkem 134 kontrol, z nichž 7 bylo s výhradou; nevyhovující nebyla žádná

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje

Dopravní policisté měří rychlost při akci Speed Marathon 2019
Policie čeká na rady, kam postavit radar
Ilustrační foto.
Krajská záchranka dostane 15 sanitek za 50 milionů