Ve srovnání s minulostí má třetí setkání mít poněkud odlišnou podobu. Mělo by nabídnout nejenom přednášky a prezentace jednotlivých radních a pozvaných hostů, ale v rámci odpoledního bloku by měly také následovat semináře k jednotlivým tématům, kam by se starostové mohli přihlásit a zajímat se právě o problematiku, která je pálí. Přesný „formát setkání“ zatím ale není stanoven. „Ještě o tom budeme diskutovat,“ poznamenala hejtmanka.

Zdobení vánočního stromu na Staroměstském náměstí.
Kácení stromu pro Prahu se u Berounky chystá už na víkend

Jedním z okruhů, které by jistě přitáhly pozornost, jsou podle jejích slov přípravy likvidace komunálních odpadů po roce 2021 – přičemž se hovoří o možné výstavbě spalovny, ale i o dalších variantách. K tomu by prý mohl nový statutární náměstek hejtmanky Miloš Petera (ČSSD), k jehož kompetencím patří oblast životního prostřední a zemědělství, uspořádat i seminář pro krajské zastupitele. Tam by měla být řeč nejen o případné výstavbě spalovny (dnes se spíše hovoří o zařízení pro energetické využití odpadu, protože likvidace odpadků v moderních kotlích řízených počítačem je spojena i s výrobou tepla a elektrické energie), ale i o možných alternativách. To vše včetně ekonomické rozvahy a přiblížení zkušeností z jiných zemí.

Právě likvidace odpadu, jehož skládkování bude od roku 2024 přímo zakázáno, se vbrzku jistě stane předmětem rozsáhlých debat a polemik. A nejspíš i občanského odporu jako v dalších případech jiných projektů, kdy se uplatňuje jasný postoj: ano, jistě, je to třeba – ale u nás to nechceme.

Těžká dopravní nehoda na Pražském okruhu u Jesenice nejenom zkomplikovala provoz na této dálniční komunikaci, ale také přinesla vážné problémy hasičům
K vážné nehodě se hasiči museli přímo prodírat