Vyzývá veřejnost k podávání nominací na ocenění těch, kteří dlouhodobě pomáhají ostatním, kraj dobře reprezentují nebo se zasloužili o jeho rozvoj. Případně se zachovali obzvlášť statečně a duchapřítomně ve vypjatých situacích. Ceny, jejichž předávání je již naplánováno na 15. listopadu (na slavnostním večeru v kutnohorské Galerii Středočeského kraje), se totiž budou udělovat v sedmi kategoriích, mezi nimiž nechybí ani hrdinský čin. Kandidáti musí být spjati se středními Čechami: narodili se zde, žijí tu – či je s krajem pojí jejich působení nebo tvorba.

Nominovat své kandidáty na morální ocenění, jehož udělení není spojeno s finanční podporou, mohou lidé do 10. října prostřednictvím formuláře dostupného na krajském webu www.kr-s.cz – v sekci Krajský úřad a samospráva. Pak zasedne k neveřejnému jednání hodnoticí komise, v níž vedle hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) a dvojice jejích náměstků, Miloše Petery (ČSSD) a Gabriela Kovácse (ANO), mají pracovat také zástupci všech politických klubů stran zastoupených v krajském zastupitelstvu (tedy ještě KSČM podporující koalici i opozičních STAN a ODS), reprezentanti příspěvkových organizací působících v rozmanitých oblastech (sociální, školství, kultury a dopravy) i odborníci z bezpečnostních složek a integrovaného záchranného systému.

„Ve středních Čechách máme řadu osobností, které si zaslouží ocenění za hrdinské činy, sportovní výkony, humanitární práci nebo za vědecké a podnikatelské úspěchy,“ připomněla hejtmanka, kdo všechno může získat ocenění. „Proto jsem se nechala inspirovat jinými kraji a rozhodla se zahájit novou tradici,“ konstatovala.

Obdobná ocenění udělují také leckterá města. Lze očekávat, že mezi nominovanými se nejspíš ocitnou také držitelé těchto městských cen.

Cena hejtmanky Středočeského kraje bude pro rok 2018 udělována v sedmi kategoriích:
- Hrdinský čin
- Společenská odpovědnost
- Kultura
- Sport
- Vzdělávání, věda a výzkum
- Pracovník veřejného sektoru
- Podnikatel(ka)

Detailní informace přináší www.kr-s.cz/web/urad/cena-hejtmanky

Fotbalisté Benešova. Ilustrační foto.
Odvolaný předseda SK Benešov Lacina se brání: Nedlužili jsme!