Takhle v noci na středu přiblížil středočeský radní pro oblast kultury Daniel Marek (Nezávislí Středočeši) kolegům v krajském zastupitelstvu výhody, které regionu přispěje poskytnutí čtyřmilionové podpory na natáčení. Je to hodně peněz, nicméně v celkovém rozpočtu pořád jen kapka vody v moři: předpokládané náklady se mají vyšplhat až ke 400 milionům korun.

V již notně prořídlém sále, kdy do půlnoci chybělo již jen něco přes hodinu, získaly Markovy argumenty podporu. Pro poskytnutí dotace zvedlo ruce 39 zastupitelů a čtyři se zdrželi hlasování; proti nebyl nikdo. Pro členy zastupitelstva ostatně informace o chystaném natáčení nebyly novinkou. Před časem jim své záměry přišli představit sami tvůrci snímku o nikdy neporaženém vojevůdci, v němž nemají chybět ani působivé bojové scény za účasti stovek válečníků. Včetně žen a dětí-práčat.

Zámek Buštěhrad
Zchátralý zámek v Buštěhradu vrací kraj městu

Natáčet se bude i v dalších regionech – a také tam práci filmařů spojují s velkými očekáváními. Zvláště na jihu Čech. Tam se bude točit nejen v Trocnově, kde se Žižka údajně narodil, a v „husitském městě“ Tábor, ale třeba i v Boleticích nebo na Zvíkově a v jeho okolí. V Trocnově nedaleko Českých Budějovic má být v souvislosti s natáčením dokonce obnoven Žižkův dvorec – přičemž se počítá s tím, že nepůjde jen o kašírované kulisy; o dekoraci s omezenou trvanlivostí. Mělo by se jednat o skutečnou stavbu na autentickém místě, která i po odjezdu filmařů zůstane atrakcí v areálu krajem spravovaného Památníku Jana Žižky.

Svou záštitou podporuje práci filmařů i ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO). Ta oceňuje potenciál filmu propagovat jeho prostřednictvím Českou republiku a její regiony – a hovoří o rozvíjejících se možnostech filmového turismu. Právě ten podle ní – jak se již ukazuje v řadě zemí – přináší i nové pracovní příležitosti; natáčení tedy nedává obživu lidem jen během samotného filmování.

Kotlíkové dotace (Praha). Ilustrační foto.
Zastupitelé udělali tečku za aférou kolem kotlíkových dotací. Přidali peníze