„Po dobu platnosti výstražné informace, která platila od středeční sedmé večer do čtvrteční deváté hodiny, bylo na operační středisko oznámeno celkem 49 mimořádných událostí; z toho 37 bylo přímo způsobeno větrem,“ konstatoval Gabriel.

Poprvé vichr více zahrozil hodinu po půlnocí – a největší nápor pak přišel od čtvrté hodiny k ránu. „Nejvíce nových událostí bylo nahlášeno mezi pátou a šestou hodinou,“ upřesnil mluvčí. S dodatkem, že nejvíce zásahů, a to sedm, měli hasiči na Příbramsku; pak shodně s pěti zásahy následovaly okresy Benešov a Kladno.

Nejčastěji byli hasiči přivoláni ke stromům spadlých přes silnice nižších tříd. Dařilo se je poměrně rychle odstraňovat. Hned na několika místech si však bylo třeba poradit i s rozsáhlejšími zásahy. Třeba v Týnci nad Sázavou na Benešovsku místní dobrovolní hasiči po druhé hodině odklízeli konstrukci střechy, kterou poryv větru srazil na silnici.

Ilustrační foto
Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem i povodněmi

„U Veltrub na Kolínsku zasahoval po páté hodině velitel čety z Kolína s profesionálními hasiči ze stanice Ovčáry a drážními hasiči z Nymburka u osobního vlaku, který najel do ulomené velké větve. Provoz na vícekolejné trati byl omezen a hasiči pomohli s evakuací 14 osob. K dalšímu stromu spadlému na železniční trať vyjížděli po čtvrté hodině drážní hasiči z Kralup nad Vltavou k obci Zákolany na Kladensku. Do stromu najel nákladní vlak, avšak při nárazu nedošlo ke škodám ani ke zranění,“ přiblížil Gabriel komplikace na železnici.

S energetiky pak hasiči spolupracovali u Unhoště na Kladensku, kde dva suché stromy spadly na elektrické vedení. Před šestou hodinou vyrazili k jejich odstranění profesionální hasiči z Kladna a dobrovolní z Unhoště.