Obyvatelé regionu, kteří dojíždějí do Prahy za prací nebo do škol, kvůli tomu podepisují petici.

„V současné době se každý den v ranní špičce doprava na silnici II/608 zastaví už před sjezdem na Klecany a auta stojí nebo pomalu popojíždějí do Prahy. Autobusy na linkách 370, 371, 372, 373 a 374 nabírají průměrně třicetiminutové zpoždění," vysvětlují organizátoři petice Klára Čížková Rothová a Lukáš Drápela.

Ti vedení metropole žádají o uvolnění levého pruhu Ústecké ulice v Dolních Chabrech, a to buď pro veškerou dopravu, nebo pouze pro autobusy. Podle posledních informací to vypadá, že k otevření levého pruhu skutečně dojde. Auta tam ale jezdit nebudou. Ve vyjádření k petici, kterou její organizátoři předali pražskému magistrátu, to uvádí ředitel odboru dopravních agend Jan Heroudek.

Jízdní pruh pro autobusy

„Řešením se intenzivně zabývá ROPID, který zpracovává projekt ve smyslu změny dopravního značení pro zlepšení průjezdu autobusů. Vytvoření vyhrazeného jízdního pruhu pro autobusy je ale nutné koordinovat se Středočeským krajem, protože je žádoucí, aby pruh pro autobusy pokračoval až k zastavěnému území Zdib," uvedl pražský úředník.

Podle něho vytvoření jízdního pruhu pro autobusy nabývá reálných obrysů. Nejdříve prý ale musí vše projít řádným procesem schválení. „V současné době navíc vyznačení vodorovného dopravního značení neumožňují klimatické podmínky," doplnil Jan Heroudek. Lidé mířící denně do Prahy se tak požadovaného otevření druhého pruhu silnice dočkají zřejmě až v příštím roce.

Čtěte také: Do konce roku by se řidiči v Mělníku mohli zbavit otravných objížděk