„Lidé nejsou lhostejní a na naše výzvy reagují. Přijímáme oznámení, kdy lidé poznali pachatele ve sdělovacích prostředcích a nebojí se nám tuto informaci předat," uvedla Marcela Pučelíková.

„Vydané tiskové zprávy a odvysílané reportáže lidé často sdílejí na sociálních sítích. Díky této skutečnosti se stává i to, že se samotní pachatelé pod tíhou komentářů svých přátel, kteří je poznávají, přijdou sami na policii udat," dodala. A přidala i konkrétní příklady.

„Kolegové z Hořovic pátrali po totožnosti zlodějů, kteří odcizili několik lahví alkoholu v tamním supermarketu, a jejich jednání zachytily průmyslové kamery," popsala případ Marcela Pučelíková. I v tomto případě se po zveřejnění fotografie z kamery viník sám udal.

„Další z nedávných případů, kdy lidé poznali zloděje v prodejně drogerie, byl rovněž na základě zveřejnění videa a fotografií objasněn," konstatovala policistka.

Kradl osmdesátiletý senior

Kuriózní je i případ z loňského léta, kdy muž odcizil v hořovické nemocnici peněženku z ordinace, kterou poté co z ní vzal finanční hotovost, odhodil do odpadkového koše, kde byla nalezena uklízečkou. 

Případ byl opakovaně medializován, neboť na základě místní znalosti policistů z Hořovic se nejednalo o muže pocházejícího z našeho okresu. Případ odvysílala i jedna z televizních stanic.

Nedávno přišel na Územní odbor Policie ČR v Berouně anonymní dopis, ve kterém pisatel uvedl, že v muži poznal seniora, který pochází z jiného kraje. 

Po prověření tohoto oznámení se zjistilo, že se zakládá na pravdě a samotný muž se ke svému činu doznal. Jednalo se o osmdesátiletého seniora.

Čtěte také: Hlídač se schválně nedíval, když jeho kumpáni kradli v benešovském obchodě