Slavnostní události se zúčastnili nejen představitelé Armády ČR, ale také senátor a starosta Čáslavi Jaromír Strnad, zástupci Policie ČR a starostové okolních obcí.

Dosavadní velitel čáslavské základny, plukovník generálního štábu Petr Hromek, bude k 1. srpnu slavnostně ustanoven do funkce zástupce velitele Vzdušných sil Armády České republiky. Ve svém projevu mimo jiné vyzdvihl úkoly, které v době svého působení na základně v Čáslavi plnil.

„Významným úkolem bylo nasazení letounů JAS Gripen na Islandu, které proběhlo v letech 2014 a 2015," uvedl mimo jiné Hromek, který zároveň neopomněl zmínit připravovanou misi v Iráku. Té se zúčastní řada vojáků z čáslavské základny.

Návrat do známého prostředí

Nový velitel základny Petr Tománek se vrací do známého prostředí. V minulosti totiž v Čáslavi působil jako pilot, jako velitel 212. taktické letky a také jako velitel 21. křídla. Odlétáno má více než 1200 letových hodin.

„To nejdůležitější, co tato základna má, jste vy, příslušníci 21. základny. Bez vás sebelepší velitel neudělá vůbec nic," řekl Petr Tománek a dodal, že právě oni byli těmi, kteří během čtyř měsíců dokázali zavést nový systém letounů Gripen do pohotovostního režimu a nahradit letouny MIG-21. „Na další spolupráci s vámi se velice těším," řekl nový velitel.

Čtěte také: Čeští piloti v Litvě cvičí proti narušitelům