Česká republika je třetím největším vývozcem hospodářských zvířat do Turecka, kde loni skončilo na jatkách téměř třicet tisíc býků, krav a jalovic z Česka. Hospodářská zvířata při cestě na smrt podstupují strastiplnou cestu.

„Zvířata jsou natěsnaná v kamionech, nemají dostatek vody a krmiva, trpí horkem, jsou vyčerpaná, dokonce i rodí mláďata. Řada z nich se při cestě zraní, onemocní či uhyne. Po takové cestě jsou pak poražena brutálním způsobem bez omráčení. Ale tak to přece být nemusí," tvrdí Roman Andres z Podblanického ekocentra s tím, že zvířata lze porážet co nejblíže místu jejich chovu a na dlouhé vzdálenosti pak přepravovat jen maso a živočišné produkty.

Týrání zvířat překupníky

Přitom u nás platí unijní nařízení o ochraně zvířat během přepravy i rozsudek Evropského soudu, který nařizuje, aby právní předpisy Evropské unie pro přepravu zvířat platily i na cestách mimo Evropskou unii. Tyto předpisy jsou však beztrestně porušovány a jejich dodržování nedostatečně kontrolováno. Členské státy by neměly povolovat vývozy do Turecka, protože vědí, že kvůli zpoždění na hranicích je přeprava nelegální.

„Utrpení zvířat při dálkové přepravě nesouvisí s naší potřebou jíst maso, je naprosto zbytečné a dá se mu zabránit. Neexistuje žádné ospravedlnění tohoto krutého obchodu. Petice požaduje od politiků a úředníků účinnější ochranu zvířat před týráním překupníky. Ochrana zvířat před týráním by měla být účinnější," dodal pracovník ekocentra s tím, že petice žádající zákaz živých hospodářských zvířat do zemí mimo Evropskou unii je směrována do Parlamentu České republiky.

Čtěte také: V Horšovském Týně záhadně uhynuly krávy, v žaludku měly broky

Karel Chlumec