Poslední případ řeší police od čtvrtka. Příslušníci obvodního oddělení v Karlštejně byli přivoláni do kempu v Zadní Třebani, kde uprostřed noci, někdy mezi tři čtvrtě a dvě a tři čtvrtě na tři, řádil zatím neznámý pachatel. Rozepnul vstup jednoho ze stanů, přičemž ho neodradilo, že uvnitř spali lidé, a vytáhl jejich batoh. Z něj si pak přivlastnil peníze, stravenky a dva mobilní telefony. „Způsobená škoda byla vyčíslena na částku 10 600 Kč,“ konstatovala Pučelíková.

Jen o tři dny dříve se podobně kradlo i v Berouně. Návštěvník tábořiště na Závodí zůstal bez peněz i bez kalhot – a mimo to přišel ještě o mobil a doklady. K tomu, aby se obohatil, pachateli opět stačila pouhá hodinka. V tomto případě příležitost udělala zloděje ještě před soumrakem. Někdy po osmé večer využil zatím neznámý chmaták toho, že se ve svém stanu na chvíli natáhl 45letý muž znavený alkoholem. Zatímco si schrupnul, z otevřeného stanu zmizely odložené kalhoty; i s věcmi, které měl majitel v kapsách.

Hořovická stanice získala nový přírůstek do vozového parku.
Profesionálním hasičům v Hořovicích slouží nová cisterna

Podobně jako policisté upozorňují na drzost zlodějů, kteří se v noci nerozpakují vlézt nezamčenými dveřmi nebo otevřeným oknem do domu, ve kterém spí lidé, varují nyní i rekreanty: vykrást stan je ještě snazší. Pro podobné situace Pučelíková připomíná základní preventivní opatření: „Neuvést se do takového stavu, kdy se nejsme schopni probudit v případě vniknutí cizí osoby do stanu.“

Za nejbezpečnější se považuje mít při spánku ve stanu své osobní věci uložené pod hlavou nebo uvnitř zapnutého spacáku. Pokud by tam šťáral někdo nepovolaný, spáče by to mělo probudit. „Většinou si zloději ani netroufnou tato místa prohledávat. Pokud stan opouštíte, je vhodné si osobní a cenné věci brát s sebou – a v prázdném stanu je nenechávat,“ nabízí Pučelíková rady, které se hodí nejen při kempování u řeky. Podobně by si měli počínat třeba návštěvníci festivalů.

Kontrola hygieny v restauraci, ilustrační foto.
Pokuty dostali provozovatelé restaurací pro výletníky i milovníky číny