A zatímco političtí soupeři a i někteří odborníci přes politologii si myslí, že voliči možná byli již unaveni z vlády sociální demokracie, místostarosta Rakovníka Miroslav Samaš (ANO) úspěch přisuzuje úspěchům politiků hnutí na vládní úrovni.

„Že by se jednalo o takzvanou voličskou únavu, si rozhodně nemyslím. Toto jsme mohli říkat před třemi lety, když hnutí ANO vstoupilo na politickou scénu. Naopak si myslím, že za úspěchem je práce členů hnutí ANO, není to podle mne o voličské únavě," reagoval místostarosta města z hnutí ANO Miroslav Samaš.

„Jsou vidět ekonomické výsledky státu, možná bude už v letošním roce vyrovnaný státní rozpočet. Zkrátka se daří, lidé vnímají práci našich členů, která je vidět. Těm lidem, kteří nás přišli volit, patří poděkování. Rozhodně to ale není o voličské únavě. Lidé se odklánějí od tradičních politických stran," dodal.

Výtahová strana

Ačkoliv hnutí ANO vyhrálo krajské volby ve Středočeském kraji a z pětašedesáti křesel v zastupitelstvu kraje jich získalo šestnáct, neusedne tam ani jeden zástupce z Rakovnicka.

„Říkají nám výtahová strana. Ne kvůli tomu, že bychom chtěli obsadit vysoké funkce, ale kvůli tomu, že jsme schopni udělat schůzi ve výtahu," vysvětlil s úsměvem Miroslav Samaš.

„Se všemi šestnácti zvolenými zastupiteli se známe, takže to, že se do zastupitelstva nedostal z našeho hnutí nikdo z Rakovnicka, bych neviděl jako veliký problém. Nicméně bude potřeba spousta lidí, kteří budou ochotni pracovat v krajských komisích. Tady se otevírá možnost, takové schopné lidi v našem regionu můžeme nabídnout," sdělil.

Nízká volební účast

I Miroslav Samaš byl překvapený nízkou volební účastí. Podle něj spousta voličů nedorazila k volebním urnám, jelikož je přesvědčena, že stejně vhozením hlasovacího lístku do volební urny nic neovlivní.

„Upřímně jsem čekal vyšší volební účast. Je pravda, že lidé měli blíže k okresním městům, než ke krajům. Rozhodně ale není pravda, že by nic neovlivnili. Už teď fungování kraje změnili. Na kraji se přerozdělují peníze na dopravu a podobně. Lidé by měli k volbám chodit, recept, aby tomu tak bylo, nemám. Kdybych ho měl, už bychom to řešili," nechal se slyšet Miroslav Samaš.

Populistická politika

Vzestup Koalice SPD + SPO Tomia Okamury vnímá pouze jako aktuální vytěžení z celkové situace ve světě a nemyslí si, že může dlouhodobě ovlivnit voliče.

„V situaci, která nyní panuje ve světě, ať je to válečný konflikt v Sýrii, imigrační krize v Evropě, Rusko a konflikt na Ukrajině, se lidé vždy semknou. Každý populistický politik, který tato témata dobře uchopí, si tak najde určitou voličskou základnu. Ovšem nejedná se o dlouhodobou koncepci, kterou například v otázkách těchto problémů nabízí naše hnutí ANO, je to osobní vytěžení z aktuální situace," dodal Miroslav Samaš.

Čtěte také: ČSSD: Voličská únava? ANO: Je vidět naše práce