Výstava Klapka Tour bude ve dnech 21. až 28. dubna součástí expozice v muzejní sekci Tradice. Před tím, než filmové klapky zavítají do Mladé Boleslavi, budou k vidění v rodném domě Ferdinanda Porscheho ve Vratislavicích na Liberecku.

Doprovodným programem výstavy je festivalový den pro děti, který se bude konat ve čtvrtek 21. dubna. V tento den jsou zvány a vítány děti z mateřských školek a žáci prvních stupňů základních škol z Mladé Boleslavi. Festivalový den pro děti se uskuteční v muzejním sále Laurin & Klement Forum a jeho součástí bude malování filmových klapek či animační program s kouzelníkem Jirkou Hadašem. Každý z dětských účastníků si tak bude moci odnést vlastní klapku s sebou na památku.

Děti ze středočeských dětských domovů vyrazily poznávat Velikonoce do skanzenů.
Obyvatelé dětských domovů vyrazili poznávat Velikonoce. Do skanzenů

Projekt filmových klapek je tradiční součástí doprovodného programu Zlín Film Festivalu, který se letos uskuteční 26. května až 1. června.

Myšlenka vyzvat výtvarníky, aby umělecky zpracovali dřevěnou filmovou klapku, se zrodila už v roce 1998 a každoročně do ní přispívá přes 120 umělců. Originálně ztvárněné filmové klapky, které vytvoří vybraní výtvarníci, putují po výstavách, a nakonec jsou v průběhu Zlín Film Festivalu vydraženy. Z výtěžku aukce jsou podpořeni mladí filmaři a studenti filmových škol. V tomto roce se aukce uskuteční v neděli 29. května od 13 hodin v Kongresovém centru ve Zlíně.

Velikonoční beránek může mít různé tvary, forem je mnoho.
Velikonoční drahota. Pečení i koleda se letos kvůli inflaci výrazně prodraží

Letošní tradiční výstava filmových klapek pod názvem „Klapka Tour“ byla slavnostně zahájena ve středu 9. března v pražském divadle Hybernia. Expozice byla také k vidění v Olomouci a nyní je návštěvníkům přístupna v rodném domě Ferdinanda Porscheho ve Vratislavicích.