V prvním kole podpořili voliči nejvyšším počtem hlasů devětapadesátiletého Petra Holečka, bývalého učitele z Kralup nad Vltavou (Starostové a nezávislí). Získal 8222 hlasů, tedy přes třiadvacet a čtvrt procenta.

„Z výsledku mám dobrý pocit. Jako sportovec si myslím, že nejdůležitější je finiš - a ten jsem ukázal, že mám," řekl Petr Holeček. Do druhého kola senátních voleb si věří, je totiž optimista. „Myslím si, že dokážu oslovit voliče ostatních kandidátů, kteří nepostoupili. Můj program se s některými z nich poměrně dost shoduje. Věřím, že jsem pro ně vhodná alternativa," dodal.

Jednapadesátiletá Veronika Vrecionová z Přezletic na Praze-východ (ODS) byla Petru Holečkovi v patách se 7538 hlasy, což je přes jednadvacet a čtvrt procenta.

„Vzhledem k průzkumům a tipování sázkových kanceláří jsem trochu překvapená, že je mým soupeřem právě Petr Holeček. Nicméně on je oblíbeným starostou a potvrdilo se, že jeho síla je právě na Kralupsku," připomněla současná senátorka. Apelovala na voliče, aby přišli volit i ve druhém kole, které se koná na sklonku tohoto týdne. „Jsem připravená a nabitá energií. Pevně doufám, že uspěji," prohlásila optimisticky.

'Kadidáti pod čarou'

Třetí skončil mělnický lékař Igor Karen z ANO 2011, který dostal od voličů 6290 hlasů, což je přes sedmnáct a tři čtvrtě procenta.

Stávající poslanec a bývalý policista Stanislav Huml 
z Brandýsa nad Labem-Staré Boleslavi z České strany sociální demokracie, který měl být podle předvolebních odhadů protivníkem Veroniky Vrecionové ve druhém kole senátních voleb, získal 4348 hlasů, tedy přes dvanáct a čtvrt procenta.

Přímo z Mělnicka pochází z deseti letošních kandidátů do senátu vedle Petra Holečka a Igora Karena ještě Martin Mach, starosta Mšena ze Strany zelených. Ten dostal od voličů 2457 hlasů, což je téměř sedm procent.

Devětadvaceti obcí na Mělnicku se letošní senátní volby netýkají, protože po změně před dvěma lety patří do šestatřicátého obvodu nazvaného Česká Lípa. Jejich senátorem je Jiří Vosecký.

Od začátků senátu v roce 1996 byli všichni senátoři za Mělnicko, Jaroslav Horák, Jiří Nedoma a Veronika Vrecionová z Občanské demokratické strany.

Druhé kolo senátních voleb

Odhadnout, jak dopadne druhé kolo senátních voleb, je nemožné. Nejde pouze 
o vůli voličů, ale i jejich ochotu jít v pátek 14. října nebo 
v sobotu 15. října volit.

Před šesti lety, kdy byly senátní volby sólové bez krajských, dosáhla volební účast v prvním kole 43,73 procenta, ve druhém spadla na 24,43 procenta. Letošní první kolo skončilo účastí 32,34 procenta.

Čtěte také: Berounsko: Oberfalzera výsledek voleb překvapil, Stibal z nich má radost