Vedle premiéra Andreje Babiše (ANO), který se objevil už na minulém setkání – a mimo jiné zástupce měst i obcí vyzýval, aby neváhali využívat státní dotace na budování sociálního bydlení – tentokrát mají promluvit ještě ministr zemědělství Richard Brabec (ANO) a dále šéfové resortů pro místní rozvoj Klára Dostálová i průmyslu a obchodu Karel Havlíček (oba za ANO).

Pohovořit by měli ke starostům, ale i se starosty. Pozvánka slibuje, že představitelé radnic nejen dostanou příležitost vyslechnout jejich doporučení, jak v regionech využívat dotační programy nabízené státem, ale také jim budou moci položit konkrétní dotazy.

Deník nicméně už předem zaznamenal výhrady, že hosté jsou stranicky vyhraněni příliš jednostranně – a někteří ze starostů se chystají dát svou neúčastí najevo nesouhlas s Babišovou politikou i s jeho působením na postu předsedy vlády. To, že se regionální politici, kteří se řadí do řad opozice, rozhodli pro neúčast, přitom už bylo možno pozorovat na minulých setkáních se starosty.

Autobus MHD před budou Letiště Václava Havla v Praze. Ilustrační foto.
Víkendové cestování autobusem na letiště je nyní pohodlnější

Velký prostor mají představitelé radnic dostat také pro konkrétní dotazy adresované zástupcům kraje: ať správcům jednotlivých středočeských dotačních programů, tak radním s odpovědností za jednotlivé resorty a pracovníkům konkrétních odborů krajského úřadu. Tento kontaktní blok označovaný jako „trh služeb“ kraje pro starosty se už na minulém setkání setkal s nebývalým zájmem. Dokonce se na jednotlivých stanovištích vytvářely fronty – asi největší u stolků vyhrazených pro tým věnující se oblasti životního prostředí.

Debaty o jednotlivostech a detailních podrobnostech lze obecně shrnout do několika slov: záměry, plány, termíny, podpora a peníze. Podobně jako minule nebudou v rámci tohoto „trhu služeb“ chybět ani zástupci Středočeského inovačního centra a Středočeské centrály cestovního ruchu – nicméně v novém složení. S novým vedením a také s novým odhodláním více rozjet právě spolupráci s obcemi.

Cestování vlakem. Ilustrační foto.
Kritizovat rušení vlaků, jež má přijít v zimě, je čas právě nyní
Krajská miss a vicemiss jsou ze školy ve Slabcích. Mezi panenkami
Krajská miss a vicemiss jsou ze školy ve Slabcích. Mezi panenkami