„Přínos Mirakula nespočívá jenom ve změně pohledu na naše město, ale i k jeho rozvoji,“ říká starosta Milovic Lukáš Pilc. Na tento zábavní park již navázali další podnikatelé jako například Tankodrom Milovice, Penzion Lesní a další projekty se připravují. Vliv parku se určitě projeví i v připravovaném centru města. Záhy po svém otevření dostal cenu Best of reality za vliv na trh s nemovitostmi. „Shodou okolností jsme ji tehdy v budově České národní banky přebírali společně s panem starostou Pilcem,“ podotkl Jiří Antoš, majitel Mirakula.

Nové vedení města si nejen uvědomuje přínos parku, ale i jeho negativní stránky a proto chce vytvořit podmínky, aby si park vybudoval parkovací plochy mimo obytnou zónu města, tím se eliminuje negativní vliv tisíce přijíždějících návštěvníků.

„Začali jsme se intenzivně zaměřovat i na zahraniční návštěvníky a pro zvýšení atraktivity nabídky byl založen spolek pro rozvoj regionu Elbiana, ve kterém jsou členy Lázně Poděbrady, Výstaviště Lysá nad Labem, Zoo Chleby, Chateu Mcely, zámek Loučeň, agentura Česká krajina, Tankodrom Milovice a Park Mirakulum,“ uvádí Jiří Antoš a starosta Lukáš Pilc dodává: „Chystá se také vybudování cyklotrasy Benátky nad Jizerou – Milovice – Lysá nad Labem. Trasa bude převážně rovinatá a povede kolem Mirakula.

Středočeský kraj na veletrhu cestovního ruchu Holiday World v pražských Holešovicích.
Ředitelka krajské turistické centrály odchází po roce práce

Pozitivní dopad na rozvoj Milovic je znám již dnes. Vznikl zde penzion a další ubytovací prostory se připravují. Radnice eviduje zájem i o další podnikatelské aktivity, které souvisí s obrovskou návštěvností Mirakula. Starosta Pilc věří, že Milovicko čeká právě díky Mirakulu do budoucna velký rozvoj. „Evidujeme zájem o ubytovací služby i restaurační zařízení. Naše náměstí změní tvář a přizpůsobí se cestovnímu ruchu. V kulturním domě zřídíme muzeum, které bude mapovat historii Milovic, jež je navždy spojená s armádou. Je také hotový projekt Vital parku, což je stezka, která bude v podobném designu, v jakém jsou prvky v Mirakulu. Bude začínat u vlakového nádraží a vyústí u Mirakula, dlouhá bude zhruba čtyři stovky metrů,“ podotkl starosta.

Letos budou v Mirakulu otevírat ve čtvrtek 18. dubna. „Nebudeme dělat nic velkého, žádné slavnosti, ale normálně otevřeme a odstartujeme další sezonu, v pořadí již osmou,“ dodal Jiří Antoš.

V minulých dnech starosta Milovic Lukáš Pilc a majitel Mirakula Jiří Antoš slavnostně otevřeli novou čekárnu na zastávce nesoucí název Mirakulum. Ta se nachází jen pár desítek metrů od hlavního vstupu do Mirakula. Nová čekárna je už druhá v pořadí. Hned na druhé straně silnice je takřka navlas stejná čekárna. Výrobu obou zajistilo právě v designu parku Mirakulum.

Ilustrační foto.
Vichr a déšť škodily silnici i železnici