Řekl to Luboš Votroubek, ředitel kolínského domu dětí a mládeže. „Řešíme to ale už celé roky, říkají mi to vedoucí, kteří s dětmi pracují," vysvětlil.

Sice se nejedná o problém nový, ale i tak ho je těžké vyřešit. Podle něj jsou potíže v tomto směru největší s adolescenty, kteří mají potřebu s někým komunikovat. „Dejme tomu, že skupina dvanácti dětí jde jezdit na koně. Šest jezdí, šest čeká. A čekající mají v rukou telefony," popsal současný stav Luboš Votroubek.

Podle jeho slov ale vedoucí může děti vyzvat, aby při takových aktivitách nechaly mobil na chatě nebo pokoji. Problém ale nastává u mladších dětí v době volna poledního klidu nebo večerního programu. „Dětem se stýská a už je ten mobil nešťastný nástroj. Zajímavé ale je to, že problém může být spíše v rodičích. Stýská se jim více než dětem, takže rodiče neustále volají a píšou a vyvolávají v dětech stres a stesk," řekl.

Řešení? Luboš Votroubek ho spatřuje v táborech bez elektroniky. „Nemám slovo zákaz rád, to se ani uplatňovat nedá. Ale chceme rodičům doporučit, aby dětem telefony nedávali vůbec. Mohou místo toho zavolat vedoucímu, ale to se zase stává, že neustále volají dítě k telefonu, a pak si na druhé straně přístroj předává maminka, tatínek, babička i děda, a to dítě neviděli jen dva dny," vysvětlil.

Mobil jako pomůcka ve škole

Situace není nutně špatná ani ve školách, řekla Iva Lojaková, zástupkyně ředitelky 5. ZŠ Kolín. Ta řekla, že většina dětí má mobilní telefon již od první třídy. „Máme hodně dojíždějících, pro ně je mobil nutnost, protože to je jejich jediné spojení s rodiči," vysvětlila.

Škola má stanovená pravidla, která jasně říkají, že mobil musí být vypnutý v době vyučování. Existují ale výjimky, kdy ho žáci používat můžou. „Technika nejde zastavit a mobil může být i učební pomůcka. Při angličtině ho používají jako slovník, může být i jako kalkulačka, ve skupinkách mohou pomocí telefonu vyhledávat informace," řekla.

Zároveň připouští „odvrácenou" stranu mince. „Děti v odpoledních hodinách tráví s mobilem hodně času, pohybují se internetem na sociálních sítí a tráví hodiny ve virtuální realitě, místo toho, aby šly raději ven. Ale s tím už škola příliš neudělá, to je na rodičích," podotkla.

Od mobilu ani krok? Neplatí to

Snadno by se dalo podlehnout dojmu, že současná generace neudělá od mobilu ani krok. Neplatí to však úplně všude. Řekla to Adéla Korejtková, která vede část taneční skupiny v TK Kocour Modroočko.

„Všichni mají mobil u sebe, ale na trénincích tancují, nikdo k telefonům neodbíhá," popsala svoji zkušenost. Dvě hodiny bez telefonu dívky ve věku od 13 do 16 let zvládnou bez problémů.

Čtěte také: Používání mobilů ve škole? Pouze omezeně, tvrdí ředitelé na Příbramsku