Vše se stalo v pondělí před pátou hodinou odpoledne. Had naštěstí nevykazoval známky nebezpečí. „Hlídka kontaktovala zástupce Záchranné stanice pro zraněné živočichy na Huslíku, kteří mají na odchyt podobných zvířat oprávnění. Policisté vyčkali příjezdu odborníků, kteří hada na místě odchytili,“ řekla policejní mluvčí Petra Potočná.

Odborníci ze záchranné stanice konstatovali, že se jedná o krajtu královskou. „Je to škrtič pocházející z Afriky. Dorůstá velikosti přes jeden metr. S trochou nadsázky se dá říci, že je to taková přerostlá užovka,“ řekl vedoucí stanice Luboš Vaněk. Podle jeho slov v tomto případě nešlo o bezprostřední ohrožení života lidí. Zvíře převezl do jejich objektu u Poděbrad, kde se o něj odborníci starají.

A kde se zvíře pod podlahou městeckého domu vzalo? Zprvu se to jevilo jako záhada. Majitel, který dům opravoval, taková zvířata nechová. „Dotazem na veterinární správu jsme zjistili, že v Městci Králové žádný chovatel s oprávněním chovat tento typ zvířete není,“ doplnila Potočná.

Přesto však takového hada v Městci někdo choval. „Už se nám ozval možný majitel z Městce Králové. Je tedy možné, že se vrátí původnímu chovateli. Nicméně my samozřejmě budeme chtít vidět nějaké doklady o koupi a případně další dokumenty,“ řekl vedoucí stanice Luboš Vaněk.

Ovšem dokument k oprávnění chovu budou chtít vidět především policisté. Ti zatím případ řeší jako přestupek.

Jedovatá mamba zelená byla nalezena a odchycena v Praze živá.
VIDEO: Jak se vlastně mamba hledá. Odborníci zeleného hada sundali ze stromu
Vtipy o mambě zelené, která v Praze uštkla majitelku a stále se hledá, baví internet.
Vtipy o zeleném hadovi se plazí internetem. Mambu hledali lidi víc než porno

V souvislosti s uprchlým hadem se v v těchto dnech asi každému vybaví příběh mamby z Prahy. I na Nymbursku jsme už ovšem o jednom hadím příběhu psali. To když před 11 lety neznámý zloděj ukradl obřího škrtiče z terária mladých přírodovědců v Poděbradech. Tehdy jednu dubnovou neděli roku 2007 šel jeden z členů kroužku dopoledne krmit zvířata a našel prázdné terárium pro dvouapůlmetrového škrtiče!

Podle odborníků sice had nepředstavuje bezprostřední ohrožení životů, ale může být cenným artiklem na trhu s exotickým zvířectvem.

I tenkrát případ vyšetřovali policisté. „Zloděj vypáčil okénko vedoucí do místnosti s terárii a ukradl hroznýše královského. Poškodil další troje dveře v budově základní školy Na Valech, ale dále se nedostal. Celková škoda činí 11 500 korun,“ popsala tehdy případ policejní mluvčí Zuzana Tuzarová.

Jako výjimečný případ označila skutek vedoucí zájmového spolku Marta Hollerová. „Musel to být vyloženě znalec prostředí. Dostal se do místnosti, která nebyla elektronicky zabezpečená. Navíc se nebál vzít dvouapůlmetrového hada,“ uvedla Hollerová.

Lump pravděpodobně přesně věděl, pro co jde. Další zvířata zůstala nedotčena. „Máme tu leguána, želvy, užovky a další živočichy. Ti zůstali na svých místech,“ potvrdila vedoucí stanice.

Darebák si obrovského hada možná odnesl za účelem zisku. Podle Hollerové se jeho cena tenkrát mohla pohybovat kolem osmi tisíc korun.

Prázdné terárium po více než dvoumetrovém hroznýši královském ukazuje Miroslava Havlová ze Stanice mladých přírodovědců Atol.
Obří hroznýš zmizel z terária poděbradských přírodovědců!