Postaví ho sdružení firem BAK a Metrostav. O jejím výběru v pondělí rozhodli pražští radní. Prahu stavba vyjde nakonec o více než pětinu dráž. Původní odhadovaná cena v projektu byla půl miliardy korun, vítězná nabídka je 603,6 milionu korun. Praze na stavbu přispěje z velké části Evropská unie. Z operačního programu Praha pól růstu ČR na stavbu přijde 291 milionů.

Budova obrostlá zelení

„Každé auto, které při cestě do Prahy zaparkuje na jejím okraji, se počítá. Ulevuje se tím dopravě v centru, zlepšuje se ovzduší a životní prostředí,“ řekl primátorův náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Práce na parkovacím domě mají začít v polovině roku, do té doby bude probíhat příprava pozemku. „S vlastníky pozemků je domluva, že se neomezí provoz v jejich hlavní sezoně, která je od března do května,“ uvedlo město v tiskové zprávě. Na Černém Mostě dojde k výraznému zvětšení kapacity parkovišť, dosud je zde 430 míst. Fasáda čtyřpodlažní budovy má být částečně pokryta zelení pro zlepšení prostředí a zpříjemnění okolí hlavní komunikace.

V Běchovicích na P+R parkovišti čeká na řidiče nových 60 parkovacích míst.
Na okraji Prahy je další P+R parkoviště. Běchovice mají i cykloboxy