„Osoby seniorského věku jsou v současné době velmi aktivní na internetu, aktivně pracují s e-mailovými službami, vyhledávají informace pomocí internetových vyhledávačů, diskutují – a také využívají nákupů prostřednictvím e-shopů,“ připomněl policejní komisař Zdeněk Chalupa z oddělení tisku a prevence krajského policejního ředitelství. Právě on se s mnichovickými seniory setkal, a to v rámci preventivně informačního programu nazvaného Rady (nejen) seniorům – Bezpečně na internetu.

Ivo Šanc
Spor o kontrolní výbor kraje: může fungovat bez předsedy?

Došlo ale i na upozornění na rizika spojená s trestnou činností, při které se pachatelé zaměřují především na osoby seniorského věku, a na rady, jak se nebezpečným situacím bránit. Ostatně – i v této oblasti může být internet dobrým sluhou, a nikoli zlým pánem. Posluchači podle Chalupových slov ocenili informace o preventivním projektu s názvem Zabezpečte se! Chraňte majetek sobě i svým sousedům – a zvláště upozornění na webové stránky www.stopvloupani.cz. „Tam naleznou preventivní tipy na zabezpečení, a to nejen rodinných domů a bytů, ale i rekreačních objektů,“ upozornil Chalupa na doporučení, jež právě v tomto regionu obzvlášť vítají lidé všeho věku: Mnichovice totiž patří k oblasti jihovýchodně od Prahy, kde v uplynulých měsících vyvolávalo velkou pozornost veřejnosti i regionálních politiků řádění dosud nedopadeného gangu podvečerních vykradačů domů.

Ilustrační foto.
Počasí může zazlobit: v noci na čtvrtek má být kluzko, v pátek větrno

Rizika virtuálního prostředí

Senioři se však seznámili také s riziky, která mohou číhat přímo ve virtuálním prostředí, a se základními pravidly bezpečného chování na internetu. Zhlédli rovněž informační videoklipy, jejichž natáčení zajišťuje Středočeský kraj v rámci preventivního projektu KPBI neboli Kraje pro bezpečný internet, a aktivně využívali možnost zeptat se na vše, co je k tématu zajímá. „Všechny jejich otázky se podařilo zodpovědět,“ pochválil se Chalupa.

Připomněl současně, že předané informace se dál šíří i poté, co beseda skončila – díky tiskovinám, které si účastníci odnesli. „Každý měl možnost doplnit si ústně předané informace pomocí letáčků s preventivními radami, které byly volně k dispozici – a senioři si je mohou pročíst v klidu a teple svého domova,“ konstatoval. „Nebo je případně předat tomu, kdo se nemohl tohoto setkání zúčastnit,“ upozornil, jak se policejní varování mohou dále šířit díky kontaktům mezi přáteli a známými.

Hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová.
Hejtmanka nabízí setkání kterémukoli zájemci. Počká na magistrátu