Podle navrhovaného programu by se ale mělo jednat také třeba o podpoře meziobecní spolupráce nebo o změně pravidel tradičních soutěží Potravinářský výrobek Středočeského kraje, který má tradici už od roku 2007, a Středočeský šupináč, populární mezi rybáři od roku 2010. Nová pravidla mají zájemcům usnadnit přihlašování: vedle tradičních přihlášek na papíře se nově počítá také s využíváním webového formuláře.

Z předávání ocenění za Potravinářský výrobek Středočeského kraje 2021 v Lysé nad Labem.
Středočeský kraj propůjčil své jméno čtrnácti potravinářským výrobkům

Pro 12 malých obcí bude zásadní i rozhodování o přidělení finančních podpor na konkrétní investice v rámci dotací na rozvoj obcí do 2000 obyvatel ze Středočeského Fondu obnovy venkova. O částku převyšující 5,6 milionu korun by se mělo podělit 13 projektů; obec Olovnice z Mělnicka se uchází hned o dvě 200tisícové dotace na obnovu povrchu místní a účelové komunikace. Nejdražší projekty mají obce Cerhenice na Kolínsku (workoutový a parkourový park s lezeckou stěnou s podporou 1,8 milionu korun) a Lubná na Rakovnicku (oprava místní komunikace a chodníku u hřbitova s milionovou dotací); naopak nejmenší příspěvek je v plánu pro Ostředek na Benešovsku (53 tisíc na renovaci parket a výmalbu společenského sálu).

Zasedání, které 28. března začíná od 10 hodin v budově Krajského úřadu Středočeského kraje na pražském Smíchově, je veřejné. Zájemci mohou jednání zastupitelů sledovat přímo na místě. Pohodlnější je však využít videopřenos, který je on-line k dispozici na webu krajského úřadu. Polemiku volených zástupců občanů lze očekávat zvláště kolem zrušení jízdného zdarma pro nejstarší cestující.