Už od půlky července se začali sjíždět lidé z celého Česka s kyblíky a krabičkami, aby si za mosty na staroboleslavské straně města natrhali sladké plody ostružin. „Samosběr jsem si dřív spojoval hlavně s jahodami. Za možnost natrhat si ostružiny jsem rád, je to něco jiného a jsou z nich dobré smoothie i koláče,“ řekl Matěj Dalibor ze Záp, který si ostružiny ve Staré Boleslavi nasbíral letos poprvé.

Natrhat si ostružiny lidé mohou přijít ve středu a o víkendech. Majitel plantáže Jan Hanzák odhaduje, že samosběr potrvá až do konce srpna.

Na poli trhači najdou odrůdy Black Satin, Apache, Navaho, Asterina a v pozdějším období také Oregon Thornless. Ostružiníky na plantáži jsou beztrnné a speciálně vyšlechtěné, aby měly velké plody. Letos jsou plody ale menší než minulý rok, kvůli neobvykle horkému dubnu a květnu.

Všechny odrůdy jsou vhodné také ke zpracování na marmelády nebo třeba sirupy. „Já osobně je mám nejradši čerstvě utržené a nezpracované,“ řekl Hanzák, kterého napadlo pěstovat ostružiny už v roce 2012. „Hledal jsem komoditu, kterou u nás zatím nikdo moc nepěstuje,“ dodal. Samosběr ostružin v tuzemsku nabízí také firma Berry Servis v Břežanech.

Ostružiny jsou plné vitamínů a antioxidantů. Kromě vitamínu C a K obsahují ještě mnoho dalších užitečných látek, konkrétně třeba léčivé kyseliny či vlákninu. Plody zlepšují celkovou tělesnou kondici, podporují regeneraci a povzbuzují imunitu. Často jsou proto zařazovány mezi léčivé rostliny. Jejich popularita narostla zejména poté, co se objevily první vyšlechtěné beztrnné odrůdy. Ty se snadněji trhají, ale mají přeci jen o něco nižší obsah vitamínů než planě rostoucí ostružiníky.

Rocková skupina Artmosféra zahrála na víkendovém Sázavafestu.
Artmosféra z Lysé se neztratila na prestižním Sázavafestu
Dělníci už rozestavují plochy kolem širší plochy staveniště, cyklisté se vracejí už od kamenného mostu.
Nymburská lávka padne v pátek. Na kamenný most policie chodce nepustí