Je středa po obědě a učitelka češtiny na příbramské střední škole Jarmila Krůtová právě končí s papírováním.

„Ukončit docházku, vymámit z dětí omluvenky, napomenutí, důtky, aby bylo všechno v pořádku, seděla jsem u toho několik hodin," usedá energická češtinářka s úlevou ke kávě.

Přestože už se ve škole, kde učí sedm let, rozdávalo vysvědčení ve středu a začalo ředitelské volno, ještě si na dovolenou nějaký ten den musí počkat.

„Povinná dovolená je čtyřicet dní, ty jsou placené. A kdo si je nevybere, dočerpá si je pak ve školním roce. Naštěstí nemusím na pracovní úřad, ale znám učitelky, které končí k poslednímu červnu a smlouva jim začíná od září. Ty se pak musí na ty dva měsíce nahlásit na pracák, logicky," konstatuje Jarmila Krůtová, která se chystá o prázdninách vyrazit na kolo a sjet kousek Vltavy.

Předávání vysvědčení na základní škole ve Slaném.
Obrazem: Vysvědčení dostaly dnes tisíce školáků

Jako učitelka by nejraději první dny volna prospala, ale role muzikantky jí to hned tak nedovolí. Zítra totiž hraje s kapelou na pouti.

„V polovině července mi dovolenou přesekne prázdninová praxe našich dětí v Karlových Varech v proslulém hotelu, kde konám pedagogický dozor," říká Jarmila Krůtová.

Zatímco většina učitelů se těší na klid a ticho, někteří si volno bez toho nedokáží představit. Patří mezi ně učitelka „srdcařka" Dagmar Hubáčková z velvarské základní školy na Kladensku. Celoročně se věnuje dětem jak ve škole, tak jejich sportovním aktivitám. Zejména se staršími kluky jezdí na různé turnaje i do zahraničí, nejčastěji do Francie, kde už mají svoji spřátelenou školu.

Jakmile se zaklapnou dveře Základní školy Velvary, zabalí zavazadlo a míří s dětmi na letní tábor. Bez těchto aktivit si ji už ani okolí nedokáže představit. Věčně mladá a věčně s dobrou náladou. Zatímco už i mladší okolo odpadávají, Dáša má vždy dost energie. Na kolo, hory, vodu, moře, les, geocaching a hřiště.

Podobně je na tom i její kolegyně Šárka Hrbková, která učí na prvním stupni. Bez dětí by její život neexistoval. Aktivity jim vymýšlí jak ve školním roce, tak o prázdninách. Pravidelně pro ně spolupořádá například letní tábor ve škole, určený pro děti, které nikam neodjíždí.

Pro někoho je zas prázdninové volno tak dlouhé, že se nezdráhá najít si brigádu. „Vyzkouším si práci na pokladně ve slánském aquaparku. Je to pro mě příjemná změna," plánuje Radka ze Základní školy ve Zvoleněvsi na Kladensku.

Prázdninový klid, co se smluvního vztahu se školou týká, si nemůže dopřát každý pedagog, ale škola většinou své lidi nenechá na holičkách.

Učitelka Jarmila Krůtová v popředí v roli konferenciérky při koncertu Rožmitálské Venkovanky.
Češtinářka: První dny volna bych prospala

Na Berounsku učitelkám základních škol, které nemají pracovní poměr na dobu neurčitou, skončí pracovní smlouva posledního června. „Všechny naše učitelky, které mají termínovaný pracovní poměr, neskončí o letních prázdninách na úřadu práce. Všem prvního července sepíšeme novou pracovní smlouvu a jde jim plat i v červenci a srpnu. Mají čtyřicet dnů dovolené a pak jdou do školy. To by bylo od nás hodně špatné, abychom je o prázdninách neplatili," uvedl ředitel Základní a mateřské školy v Králově Dvoře Počaplech Vladislav Krabec.