Dagmar Hančová z vraňanské Jahodárny uvedla, že nejprodávanější jsou spíše menší jedličky. „Oblíbené jsou ty kolem metru, metru a půl, které se pohybují v ceně od 450 do 620 korun. Nabízíme řadu premium, je dražší, ale jsou to opravdu nádherné, husté stromky," popsala s tím, že dvouapůlmetrové stromky se mohou vyšplhat až k patnácti stovkám.

Jedle, které si mohou lidé ve Vraňanech koupit, vyrůstaly na dánských plantážích. Jsou totiž náročné na pěstování a české podnebí pro ně není nejvhodnější. „Máme i smrky a borovice, ty pocházejí z lesů u Kolína. Cenově se pohybují v rozmezí od 350 do 450 korun. Největší dvoumetrové borovičky jsou za pětistovku," doplnila Dagmar Hančová.

Oblibu kavkazských jedlí potvrdila také jedna ze zaměstnankyň mělnického zahradnictví Fous v Mladoboleslavské ulici. „Nejvíce jdou na odbyt jedličky kolem 180 centimetrů až dvou metrů, které stojí zhruba 600 korun. Mívají dlouhou špičku, klidně i půlmetrovou. Před zakoupením je dobré si stromek vyndat z řady a pořádně si ho ze všech stran prohlédnout," upozornila.

Možnost úschovy stromku

O vánoční stromky byl podle pracovnice zahradnictví zájem už na konci listopadu. Kdo navíc nemá jedličku, smrček či borovičku kde uskladnit, může stromek v zahradnictví ponechat až do 23. prosince. „Nabízíme možnost úschovny, zájemci stromek zaplatí a mohou si ho vyzvednout kdykoli později," připomněla.

Kdo si stromek domů přinese dlouho před Vánocemi, měl by ho podle Dagmar Hančové uložit na chladném místě, ideálně do kbelíku s trochou vody. „Stromku neuškodí, ani když voda zmrzne, důležitá je vláha," dodala.

Čtěte také: Kolik vysolí Ježíšek za vánoční stromek? Od dvou set korun výš