Nejde sice o poklad ve smyslu zlata a stříbra, ale z hlediska vědeckého přínosu není tohle slovo přeháněním. Díky domu, že se kraj pouští do stavby silnice, kápli na hotovou studnici poznatků o tom, jak žili lidé, kteří se v těchto místech pohybovali před třemi tisícovkami let.

O příkladné spolupráci mezi stavaři a archeology hovoří v té souvislosti krajský radní pro oblast kultury a památkové péče Karel Horčička (ČSSD). „Postupy práce jsme společně koordinovali již před zahájením stavby. Díky tomu jsme objevili a pomohli zachovat archeologicky významné naleziště z mladší až pozdní doby bronzové – a zároveň nebyla ohrožena výstavba obchvatu,“ pochválil v pátek radní prozíravost zvoleného postupu i jeho přínos.

Ilustrační foto.
Respiračních infekcí přibylo, chřipka se však nehlásí

První objevy přineslo již zahájení skrývky zeminy. Ukázalo se, že v místě nynějšího pole stávala osada, z níž se dodnes zachovaly zbytky zahloubených objektů. Archeologové jich zde prozkoumali přes padesát – převážně odpadní a zásobní jámy zhruba z období 1300–1050 před naším letopočtem. Nečekaným objevem se stalo sedm ještě výrazně starších kostrových hrobů pocházejících z pozdní doby kamenné až starší doby bronzové. Dochovaly se v nich i keramické nádoby, jež pozůstalí zemřelým zanechali jako milodary. Ty jsou nyní v péči konzervátorů.

Zásadní objev pak přišel na skloněném návrší nad Pražskou ulicí. Po vykácení lesíka se ukázalo, že tahle lokalita zůstávala dlouho netknutá. Archeologové mohli zajásat: narazili na mocnou kulturní vrstvu z pozdní doby bronzové, kterou nenarušily pozdější zemědělská činnost ani geologické procesy.

Práce na tomto nalezišti jsou zatím v plném proudu. „Díky vstřícnosti zástupců kraje jako investora a zhotovitele, jímž je firma Bögl & Krýsl, mohou archeologové získat maximum dochovaných informací o osídlení západního okraje Plaňan,“ ocenila ředitelka Ústavu archeologické památkové péče středních Čech Irena Benková ochotu změnit organizaci stavby a její harmonogram. Díky těmto posunům mají archeologové čas na svou práci, aniž by jejich činnost ohrožovala termín dokončení stavby. I přes nepříliš příznivé klimatické

podmínky zde budou archeologové ve výzkumných pracích pokračovat.
V terénu se již podařilo prozkoumat přes dvě stovky odkrytých objektů. A lze oprávněně prohlásit, že zde nestávala nějaká bezvýznamná osada. Naopak: šlo o lidské sídliště obzvláštní důležitosti. Již nyní se dá usuzovat, že mimořádně zachovaná lokalita měla v pozdní době bronzové výjimečné postavení. Rovněž zde byly nalezeny zásobní a odpadní jámy – ale i pozůstatky zahloubených obydlí a také konstrukcí z kůlů. Archeology potěšilo, že množství objektů obsahuje velké keramické zásobnice – a našly se dokonce i lidské ostatky.

Ilustrační foto.
Poprašek sněhu stačil potrápit řidiče. I profesionály
Ilustrační foto.
Kvůli roztržení vlaku museli jet pasažéři autobusem