Ty mají zahrnovat jak vlastní zateplení obvodových stěn, stropů i střech, tak i výměnu oken a dveří, připomněla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). S tím, že mladoboleslavského gymnázia se mají týkat hned dva projekty zaměřené na snížení energetické náročnosti, jejichž celkové náklady se vyšplhají na 126 milionů korun; v Jílovém mají úpravy budovy odborného výcviku a ředitelství vyjít na 26 milionů.

Ilustrační foto.
Jen kousek za Prahou je bydlení v kraji nejdražší

Peníze mají být získány z evropských i národních dotací díky Operačnímu programu Životní prostředí, ale také se počítá se spolufinancováním z krajského rozpočtu. Na to je v případě mladoboleslavských projektů určeno necelých 18 milionů a v případě Jílového přes tři a čtvrt milionu; dohromady je potřebná suma vyčíslena na 20 842 914,20 Kč.

Kraj však chystá mnohem větší balík: pomůže i s takzvaným předfinancováním. Jde o to, že peníze z dotací školy dostanou až po dokončení projektů, nicméně platit za prováděné práce je třeba průběžně. „Protože na předfinancování akcí školy nemají prostředky, kraj poskytne i tyto prostředky – s tím, že je školy vrátí v předem dané lhůtě po proplacení dotace,“ uvedla hejtmanka. Součet peněz potřebných na toto spolufinancování převyšuje 130 milionů: dosahuje částky 131 132 987,64 Kč. Dohromady tedy bude na zateplení dvou škol potřeba 152 milionů.

Jaroslav Kubera, předseda Senátu. Zemřel 19. ledna 2020.
Pro Kuberu z Teplic smutní i středočeské hejtmanství
Ilustrační foto.
Zda zastupitelé jednají, nebo dělají taškařice, má být k vidění kdykoli