Velmi vydatný déšť s úhrny nad 40 mm za šest hodin nebo nad 60 mm během 24 hodin by mohl postihnout některé oblasti na Čáslavsku – a to od doby před sobotním polednem do nedělního poledne. S možným rozvodněním některých toků na úrovni druhého stupně povodňové aktivity však je třeba počítat nejen na Čáslavsku, ale také na Mladoboleslavsku a Mnichovohradišťsku – a tato výstraha na úrovni vysokého stupně nebezpečí platí až do odvolání.

Mrlina kolem desáté dopoledne ve Vestci.
Mrlina ve Vestci dosáhla druhého povodňového stupně

Je s ní spojeno nejen upozornění na možné vzestupy hladin řek; včetně možnosti vylévání vody z břehů do okolní krajiny, a to třeba i s průtokem přes komunikace. Platí také varování před snížením stability stromů v podmáčené půdě: ty by mohly hrozit pádem i za bezvětří. Logické je v aktuální situaci také doporučení vyvarovat se koupání, plavání, jízdy lodí či prací v korytě toku i v bezprostředním okolí.

Na břehu Smědé bylo postaveno 44 metrů protipovodňových bariér zapůjčených od Hsičského záchranného sboru Libereckého kraje, na druhé straně drží vodu v korytu pytle, které od rána plní členové SDH Frýdlant a teď už také dobrovolníci
Velká voda si vyžádala jednu oběť. Situace ve Frýdlantu se vrací k normálu

Nízký stupeň nebezpečí na úrovni povodňové bdělosti se pak vztahuje na středočeské oblasti v okolí Brandýsa nad Labem-Staré Boleslavi, Českého Brodu, Kolína, Kutné Hory, Lysé nad Labem, Nymburka, Poděbrad – ale i Vlašimi na Benešovsku. I v tomto případě je platnost zatím určena do odvolání.