Aktuální sváry mají především dvě hlavní témata: jednak jsou to ohlasy na projednávání kauzy možného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) krajským úřadem, jednak nová vlna dohadování kolem externistů, kteří v roce 2017 uzavřeli s krajským úřadem dohody o provedení práce či dohody o pracovní činnosti.

Tato záležitost, kterou publikováním dokumentů o blíže neurčených pracovnících pobírajících odměny v řádu desetitisíců korun za činnosti uvedené v pracovních výkazech například jako sledování aktuálního dění a poskytování zpětné vazby, monitoring hudebních festivalů, činnost podle zadání hejtmanky či monitoring časopisů odstartoval portál Seznam, se aktuálně jeví jako výbušnější.

Středočeské opozici zjevně nestačí stanovisko z loňského září, kdy krajský úřad vysvětloval uzavírání externích smluv v roce 2017 rozjížděním nových projektů, přehodnocováním systému podpory kulturně-společenských akcí a povolebními odchody několika klíčových zaměstnanců odboru kancelář hejtmana a tiskového oddělení.

Středočeské inovační centrum.
Na reklamu kraj firmám připlatí i statisíce

Středočeské opozici zjevně nestačí stanovisko z loňského září, kdy krajský úřad vysvětloval uzavírání externích smluv v roce 2017 rozjížděním nových projektů, přehodnocováním systému podpory kulturně-společenských akcí a povolebními odchody několika klíčových zaměstnanců odboru kancelář hejtmana a tiskového oddělení.

Kdo bral peníze a co udělal?

Zejména z řad STAN, ale i ODS a TOP 09 zaznívají výzvy ke zveřejnění jmen příjemců peněz (což podle Jakubových slov není možné bez předchozího souhlasu každého takového zaměstnance) a představení konkrétních výsledků jejich práce. Byť se jedná o smlouvy uzavírané krajským úřadem a nikoli politickými představiteli, jsou tyto požadavky všeobecně spojovány se jménem hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO). Ta však od poloviny března stála stranou aktuálních politických půtek; krátce po porodu dcery se věnuje mateřským povinnostem. V úterý však Herman zveřejnil její prohlášení. Hejtmanka se v něm ohrazuje proti „řízenému obtěžování a nátlaku“ za pomoci „případů uměle vytvořených opozicí ve spolupráci s opozičními médii“.

Užiteční idioti, tvrdí hejtmanka

Jermanová se mimo jiné ostře opírá do politických protivníků. „Miroslav Kalousek je politicky poražený člověk, kterého odstrčila jeho vlastní strana,“ uvádí a naznačuje, že tomuto politikovi nejde o nic libného, než se prostřednictvím „kauzy Babiš“ zviditelnit. Poslance Kalouska z TOP 09 hejtmanka označila za hlavního režiséra toho, co označuje za šikanu. „Ve spolupráci s vybranými členy STAN a ODS, kteří slouží jako „užiteční idioti“,“ stojí v jejím prohlášení. Kalousek reagoval slovy, že jde o takovou hloupost, že to ani nestojí za komentář. Zdůraznil, že on kampaň proti hejtmance rozhodně neorganizuje. Nicméně své kritické postoje si nemíní nechávat pro sebe – stejně jako svá podezření.

V reakci na aktuální kauzu smluv s externisty pobírajícími od roku 2017 desetitisícové platy od Krajského úřadu Středočeského kraje, a to na základě dohod o provedení práce a o pracovní činnosti, se v úterý hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) ohraZdroj: archiv

Ostrá slova vůči opozici

Ke zklidnění situace zjevně nepřispěl fakt, že se v médiích objevil text e-mailu, který předseda klubu středočeských zastupitelů za ANO a první místopředseda krajské stranické organizace Martin Herman rozeslal místním organizacím na vysvětlenou k externím smlouvám na hejtmanství. Hovoří o vymyšlené mediální kauze, s níž opozice počkala, až bude hejtmanka na mateřské dovolené. „Nepropadejte panice; té propadla opozice, která vidí naše úspěchy,“ upozornil spolustraníky s důrazem na práci odvedenou za 900 dnů od voleb. „My se nemáme za co stydět, Středočeský kraj je ve skvělé kondici,“ zdůraznil svým spolustraníkům.

Ilustrační foto.
Policie prozradí, kde ve středu měří rychlost

Informace Seznam zpráv Herman označil za zavádějící polopravdy s úmyslným vytrháváním vět a informací z kontextu – přičemž naznačil i možné vazby na vedení kolínské radnice a zaspekuloval i o osobních vazbách z tamějšího volejbalového klubu. Netvrdí sice nic konkrétného, ale zřejmě to nezůstane bez odezvy. Zvlášť když jako nositele kauz jmenuje hned několik politiků. Na adresu protivníků se pak vyjadřuje velmi rázně: „Neschopní politici, kteří kvůli svým papalášským móresům skončili v opozici, jsou nervózní z našich úspěchů a možného provalení jejich kauz; tak kopou.“

Lze očekávat, že podnět k tomu, aby externí smlouvy prověřily orgány činné v trestním řízení, nakonec dostane policie. Právě Kalousek již avizoval, že se chystá podat trestní oznámení; zřejmě to udělá v příštím týdnu. Chce nechat prošetřit, jak se na hejtmanství hospodaří s rozpočtovými prostředky. „Měl by se podívat státní zástupce, jestli to nehraničí s trestným činem,“ zdůvodnil svůj chystaný krok.

Napětí kolem údajného střetu zájmů

Rozruch stále budí také rozhodovávání úředníků Babišově střetu zájmů. Ti v Černošicích rozhodli v neprospěch předsedy vlády, po jehož odvolání krajský úřad černošické rozhodnutí zrušil a věc vrátil zpět k projednání do Černošic. V souvislosti s tímto řízením se v minulém týdnu setkalo s pozorností, že Herman zmínil možnou roli hlasitého kritika z řad ODS, středočeského zastupitele Michaela Pánka. „Domnívá se, že bych mohl ovlivňovat úředníky přes inženýra Petra Wolfa, současného místostarostu Černošic za TOP 09, který je zaměstnán v mojí firmě IBS-ROKAL,“ shrnul výhrady z tiskové zprávy ANO sám Pánek. Deníku k tomu řekl, že takové úvahy jsou absurdní a nic takového se nedělo. Ohrazuje se i Wolf: „Já působím již 25 let ve funkci starosty či místostarosty města Dobřichovice – a také jsem nikdy rozhodnutí úředníků neovlivňoval. Shodně oba prohlašujeme, že jsme neovlivňovali a ovlivňovat nebudeme nikoho ani v případu Andreje Babiše, který se vrátil k projednání na Městský úřad Černošice.“

Ilustrační foto.
Středočeši se v rámci republiky nejméně žení a vdávají

Když o kraji, proč ne i o městě?

Do Černošic nicméně míří další výstřel středočeského ANO v souvislosti s „kauzou Babiš“. Nejnověji Herman připomněl, co nastalo poté, když předseda Pirátské strany Ivan Bartoš v souvislosti s projednáváním Babišova odvolání v případu posuzování možného střetu zájmů upozornil na organizační změnu na krajském úřadu. Sloučení dvou odborů vyvolalo obrovský mediální ohlas. Daleko větší než následné vysvětlování ředitele úřadu Jiřího Holuba, že spojením odboru správních agend a krajského živnostenského úřadu s odborem legislativně právním nedošlo v příslušném oddělení k žádné změně. Ani ve složení úředníků, ani v jejich kompetencích. 

Často se také objevovaly spekulace o tom, jaký vliv na rozhodování úředníků z kraje v rámci přenesené působnosti státní správy může mít fakt, že v čele středočeské politické reprezentace stojí hejtmanka Jermanová; Babišova stranické kolegyně a místopředsedkyně „jeho“ hnutí.

Herman, který hovoří o dvojím metru, se v těchto souvislostech nyní ohrazuje proti tomu, že stejnou pozornost nevěnovali novináři rovněž tomu, že na černošické radnici došlo před projednáváním Babišovy věci ke změně na tajemnickém postu. „Zatímco média obviňovala úřad (míněno krajský), úředníky a hejtmanku z podjatosti, o tom černošickém nepadlo ani slovo. Ten je automaticky čistý a žádná podjatost zde zcela jistě nehrozí,“ durdí se Herman.

Teplé počasí - Ilustrační foto
Duben podle meteorologů? Teploty porostou, v průměru až na 18 stupňů

Pohled hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové
- V posledních osmi měsících jsem se já a moje rodina staly oběťmi řízeného obtěžování a nátlaku. Dva případy byly uměle vytvořeny opozicí ve spolupráci s opozičními médii. Oba případy, „případ automobilu“ a „případy smluv PR“ nemají žádný právní ani politický základ. Žádný z případů se nijak netýká kvality života našich obyvatel.
- Opozice nemá žádné téma, neboť Středočeskému kraji se pod naším vedením ve spolupráci s koaličním partnerem nebývale daří. Jedinou možnost tak opozice vidí ve vytvoření umělého tlaku s využitím udávání, „sledovaček“, trestního oznámení – a následného nepřiměřeného mediálního tlaku.
-Opozice tento tlak načasovala přesně do začátků mého těhotenství a další vlnu spustila necelý týden po narození mé dcery. Cílem bylo, aby tento tlak měl na mě maximální psychologický dopad. To se potvrdilo ve chvíli, kdy se minulý týden vyjádřil do médií také Miroslav Kalousek: jedinou příležitost ke zviditelnění vidí pouze ve snaze poškodit Andreje Babiše prostřednictvím uměle vytvářeného tlaku na mě.
- Kalouskovo jediné politické téma posledních měsíců bylo vytahování StB proti Andreji Babišovi. Návštěva premiéra Babiše v Bílém domě však vzala Kalouskovi i toto poslední téma. Zoufalý Kalousek tak porušuje své vlastní pravidlo a chce podat trestní oznámení na ženu na mateřské dovolené – s jediným cílem: ovlivnit „případ střetu zájmů Andreje Babiše“.
- Vzkaz panu Kalouskovi a jeho patolízalům: středočeský krajský úřad se bude vždy řídit zákony, a to i v případě prošeřování možného střetu zájmů premiéra Babiše. Bude konat v souladu s právním řádem – a já se nebudu vměšovat do řízení státní správy.

Zdroj: prohlášení hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové z 2. 4. 2019