K doporučení hlasovat pro vstup ČSSD do vlády ve vnitrostranickém referendu, které začíná v pondělí, se přiklonilo 111 delegátů. Šest hlasů pak bylo proti a sedm přítomných se zdrželo hlasování. U většiny převážil názor, že vládní účast by sociálním demokratům umožnila prosazovat svůj volební program a také by přispěla k vytvoření stabilního kabinetu s potřebnou podporou v Poslanecké sněmovně.

Zvažovaný vládní model není pro Středočechy novinkou. Koalice ANO s ČSSD za podpory komunistů je aktuálně u moci i v kraji, a to od „převratu“ z loňského října. Tehdy hnutí ANO po roční spolupráci vypovědělo koaliční smlouvu dosavadním partnerům ze STAN, ODS a Nezávislým Středočechům, s nimiž již od léta mělo nepřehlédnutelně napjaté vztahy. Nynější poměry si hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) pochvaluje; současná koalice podle jejích slov „funguje skvěle profesně – i lidsky“.

Studenti příbramského gymnázia vytvořili aplikaci, která proveze turisty historickým centrem města a připomene tragické události, k nimž došlo v Příbrami za heydrichiády na jaře 1942.
Událostmi Drdova Vyššího principu provede turisty mobilní aplikace

Odvržení někdejší partneři se naopak stali hlasitými kritiky. „Korupce, koryta, komunisti,“ reagovali na změnu například občanští demokraté. Oponenti se nerozpakují hovořit třeba o nekompetentních krocích a vytváření atmosféry strachu, doprovázených vyhazováním odborníků či snahou „zamést pod koberec“ kauzu Čapí hnízdo (spojovanou především se jménem šéfa ANO Andreje Babiše). Podobná slova lze ostatně slyšet i na celostátní scéně – a to nezřídka i ze stejných úst.

Středočeští sociální demokraté si také o víkendu zvolili nového krajského předsedu. Jana Hamáčka (39) z Mladé Boleslavi, který se v únoru stal předsedou celé strany, vystřídal na postu krajského lídra Robin Povšík. Tento rovněž 39letý politik, který je taktéž z Mladé Boleslavi, neměl protikandidáta.

Pochod Praha-Prčice zahájili v Olbramovicích.
OBRAZEM: Pochodníci vyšli do Prčic také z Olbramovic