Zmenší se také návštěvnické skupiny, a tak správci doporučují využít on-line vstupenek na prohlídkové okruhy. Jen tak budou mít příchozí zaručeno, že se do interiérů dostanou. Pokladny však nadále fungují.

ON-LINE reportáž ke koronaviru najdete ZDE

Toto pondělí otevřou všechny státní památky, i když by běžně měly zavírací den, připomněl Tomáš Pospíšil z pražské územní správy Národního památkového ústavu. O dalších pondělcích už pak rozhodnou jednotliví kasteláni.

„Pořádání jarmarků a slavností, které přivádí do areálů státních památek velké množství návštěvníků, se bude realizovat v komornější podobě – a jen tam, kde je možnost regulovat množství osob, a dodržet tím hygienická opatření proti šíření koronaviru,“ upozornil Pospíšil.

Hukvaldy. Ilustrační foto.
Sezona hradů a zámků začíná. Jaká omezení vás čekají na Moravě a ve Slezsku?

I letos pokračuje cyklus Po stopách šlechtických rodů, tentokrát s názvem Valdštejnové – lvi ve službách císařů. To bude i ústřední téma Hradozámecké noci, která se uskuteční v sobotu 29. srpna s hlavním centrem dění na zámku Mnichovo Hradiště. Tam slavnostně zpřístupní rozšířenou expozici u hrobky Albrechta z Valdštejna. Už od 1. července v Mnichově Hradišti otevřou rozsáhlejší valdštejnské interiéry a stálou výstavu přibližující proměny prezentace rodových prostor i sbírek rodu během poslední stovky let.

Valdštejna jako majitele v pobělohorské době připomene i zámek Konopiště: v rámci vybraných termínů večerních prohlídek s návštěvou běžně nepřístupných prostor. Zámek Žleby nově zpřístupní interiéry soukromých apartmánů knížecí rodiny Auerspergů, což nabídne příležitost k poznávání každodenního života na zámku.

Těšit se však návštěvníci mohou i na to, co už znají. Třeba hrad Karlštejn naváže na loni úspěšné prohlídky jedné z tras bez průvodce. Na nádvoří zámku v Mníšku pod Brdy se o prázdninách opět budou promítat filmy – a tradiční Noir Film Festival chystá pro milovníky černobílých filmů na srpen hrad Křivoklát. „Stejný hrad bude hostit začátkem září tradiční Myslivecké slavnosti sv. Eustacha, které budou letos ve znamení Valdštejnů a jejich působení na křivoklátském panství,“ připomněl Pospíšil další z pohledů na hlavní téma sezony.

Část zámeckých zdí poničili před deseti lety povodně. Dělníci začali na opravách pracovat předloni na jaře.
Zámecké zdi ve Slavkově jsou opravené. Poničily je povodně

Dlouhodobě oblíbená je výstava hraček šlechtických dětí na zámku Hořovice, lákající pozornost jak malých návštěvníků, tak i dospělých. I letos na ni bude možno navázat naučným putováním zámeckým parkem, při němž se děti účastní hry s plněním úkolů.

Klášter Sázava na sklonku července nabídne speciální prohlídky sklepení, půdy konventu a neorenesanční věže s výhledem do krajiny spjaté se svatoprokopskou tradicí. A ani na podzim by památky neměly osiřet. Třeba zámek Březnice chystá tradiční cyklus Březnických hudebních večerů, plánovaných na období od září do listopadu.

Stavební aktivity na středočeských památkách

- Hrad Karlštejn: v únoru byla zahájena obnova vybraných částí, přičemž práce za 150 milionů korun, částečně hrazených z prostředků Evropské unie, mají být hotovy do konce roku 2020. Návštěvnický provoz nebude narušen. Významný podíl prací, které by návštěvníky obtěžovaly hlukem, prašností i dopravou, usnadnilo uzavření hradu v rámci koronavirových opatření.

- Zámek Veltrusy: pokračuje restaurování interiérů hlavní budovy pro novou návštěvnickou trasu. Dokončena byla výmalba a restaurování štukové výzdoby, kamen a krbů. Restauruje se také sala terrena. Zahájení plného návštěvnického provozu se předpokládá v příští sezoně.

- Zámek Konopiště: letos začne kompletní obnova střech zámku i věží a vybraných budov v areálu. Provoz návštěvnických tras to neovlivní.

- V Praze běží památková obnova Zahrad pod Pražským hradem. Pro veřejnost budou letos uzavřeny pouze Ledeburská zahrada a Malá Pálffyovská zahrada. Přístupné jsou naopak již od 11. května Velká Pálffyovská zahrada a Malá Fürstenberská zahrada.

Zdroj: Národní památkový ústav