V nemocnicích už se pravidla pro návštěvy změnila či mění. A neplatí to jen pro menší zařízení; na aktuální vývoj reagují i velké krajské nemocnice. Třeba Oblastní nemocnice v Kolíně vyhlásila v reakci na vývoj epidemiologické situace zákaz návštěv již před týdnem. Od 12. září mají blízcí pacientů až do odvolání zákaz vstupu na všechna oddělení kromě dětského.

Od 14. září zakázala návštěvy nemocnice v Příbrami, kde se výjimky vztahují na paliativní oddělení a doprovod u porodu.

Covid centrum k odběru vzorků pro testování na nový typ koronaviru
ON-LINE: Nárůst případů koronaviru mírně zpomalil. Přibývá lidí v nemocnicích

Kladenská nemocnice zakazuje návštěvy od pondělka – přičemž výjimkou jsou cesty za pacienty nezletilými, s omezenou svéprávností, za umírajícími a za rodičkami na oddělení šestinedělí. I pro ně budou platit omezení: na nejdéle půlhodinovou návštěvu mohou přijít maximálně dva lidé – a to jen v době mezi 14. a 17. hodinou. A pokud to zdravotní stav pacienta dovolí, je žádoucí setkání venku nebo ve společných prostorách nemocnice. Možná je i přítomnost otce u porodu – s podmínkou, že bude vybaven jednorázovou rouškou; obyčejná látková nestačí.

Na pokojích se nezdržovat

Benešovská nemocnice od pátku zavedla zákaz návštěv v prvním patře interního oddělení, a to kvůli tomu, že jsou tam hospitalizováni covid pozitivní lidé. Ostatní pacienty nicméně vedení nemocnice ujišťuje, že oni se přenosu nákazy obávat nemusejí. Pacienti s koronavirem jsou v izolaci – a personál dodržuje přísný bariérový přístup a zpřísněný hygienický režim.

Lékař Petr Čáp pro Deník: Boj s epidemií neprohrajeme

Také na ostatní oddělení Nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově nemohou návštěvy přicházet, jak je napadne. Jako návštěvní hodiny na lůžkových odděleních nemocnice stanovila dobu od 15. do 18. hodiny; pro víkendy a svátky pak navíc mezi desátou dopolední a polednem. Vedle samozřejmostí, jako jsou měření teploty, dezinfekce rukou a používání roušky, platí i pravidlo omezující přítomnost příchozích maximálně na hodinu. A pokud je to možné, mají doporučeno zdržovat se mimo pokoj: ideálně v parku – či alespoň ve společenské místnosti nebo na chodbě.

Stejný pokyn platí i pro návštěvy v Klaudiánově nemocnici v Mladé Boleslavi, která od pondělka omezuje návštěvy na dobu od 15 do 17 hodin. Což do odvolání platí pro všechny dny – a vztahuje se i na oddělení JIP. I zde platí dodržování hygienických opatření a limit dvou osob vpuštěných na pokoj, z něhož nemá výjimku ani porodnice. Na dodržování pravidel dohlédne personál nemocnice společně s bezpečnostní agenturou. Ani respektování všech doporučení přitom nemusí zaručit nerušenou návštěvu – hlavně na vícelůžkových pokojích je třeba brát ohled na další pacienty.