V řadě měst a obcí v zemi se budou muset lidé obejít bez silvestrovských či novoročních ohňostrojů, které organizovaly samosprávy. Důvodem je vzrůstající tendence šíření nemoci covid-19 a také zpřísnění vládních opatření. Města a obce by nedokázaly zajistit, aby se lidé poblíž místa odpalu ohňostroje shromažďovali. V Kladně, největším středočeském městě, pak zvažovali několik možností pro uspořádání novoročního ohňostroje. Jednou z nich byl i odpal z budovy Hotelu Kladno.

„Ohňostroj jsme nakonec po důkladném zvážení kvůli pandemické situaci zrušili. Byla obava, že i přes veškerá plánovaná opatření jako odpal z budovy Hotelu Kladno, odkud by byl ohňostroj vidět i z ostatních částí Kladna, přenos hudby pomocí rádia, streamování a další, by se u místa odpalu shromáždilo větší množství lidí,“ sdělila Deníku Lenka Růžková, mluvčí kladenské radnice.

Podobně reagovala i Mladá Boleslav. „V letošním roce byla v Mladé Boleslavi silvestrovská oslava s ohledem na epidemiologickou situaci zrušena, nebude tudíž ani původně plánovaný ohňostroj,“ reagovala na dotaz Deníku Šárka Charousková, mluvčí radnice v Mladé Boleslavi.

Zdravotnice odebírá vzorek v areálu Kroměřížské nemocnice, kde probíhá testování na nemoc covid-19 prostřednictvím antigenních testů pro každého zájemce
Všechny rizikové ukazatele se zhoršily. Přibylo téměř 17 tisíc nakažených za den

Ani v dalších okresních městech Středočeského kraje, v Rakovníku či Nymburce, kde je odpalování ohňostroje na přivítání nového roku tradicí, obyvatelé show na nebi organizovanou městem neuvidí.

Někde ale nahrazují tradiční ohňostroje moderní alternativou – videomappingem. Ve Středočeském kraji bude mít svoji premiéru právě v Nymburce, a to 1. ledna večer. Na historické hradby města bude celkem čtyřikrát (v 17.30, v 18.00, v 18.30 a v 19.00 hodin) promítán videomapping s tématem historie města, představí tu i jeho osobnosti. Kvůli shlédnutí videoprojekce ale nemusí Nymburští k hradbám. „Projekci mohou lidé sledovat z pohodlí a bezpečí svých domovů, jelikož přenos bude on-line,“ sdělila Deníku Pavla Kukalové, tisková mluvčí radnice.

Problémem zůstává zábavní pyrotechnika

Proti amatérskému odpalování zábavní pyrotechniky bojují nejen majitelé domácích mazlíčků, ale také i ochránci zvířat. Ohlušující rány z dělbuchů, rachejtlí či pyrotechnické záblesky na nebi zvířata stresují, mohou vést i k jejich úhynu. Už dávno není totiž odpalování zábavní pyrotechniky záležitostí pouze poslední noci v roce, ale někteří lidé ji odpalují velmi často už během prosince.

„Jestliže jsou na krabičkách cigaret hrůzostrašné obrázky o dopadu kouření, proč chybí na obalech pyrotechniky, která je zdrojem mnohem nebezpečnějších látek,“ řekl Deníku před časem Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody.