Ti schválili projektový záměr – je tedy již zřejmé, že celkové náklady by měly dosáhnout 342,5 milionu korun – a současně stavbu zařadili do takzvaného zásobníku projektů pro schválení dotace z evropských fondů v rámci Integrovaného regionálního operačního programu. Z evropských prostředků by v rámci IROP mělo přijít 85 procent potřebných peněz. Pět procent chce kraj získat od státu – a zbývající desetinu zaplatí ze svého rozpočtu.

Obchvat Rakovníka, s jehož stavbou se má začít v roce 2020 a hotovo by mělo být o dva roky později, bude měřit 1,85 km. Projekt počítá i s jedním mostem a několika křižovatkami – jak takzvanými stykovými, tak i s kruhovými objezdy.

„Obchvat povede severně od města v nezastavěném území,“ upřesnila v pondělí hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). „Výrazně tedy uleví obyvatelům, zároveň se zvýší bezpečnost a plynulost silničního provozu,“ nabídla samé příznivé zprávy. Potěšující informace pro místní i přespolní. Byť ti i oni by zřejmě byli zajedno: už včera bylo pozdě…

Rakovnická radnice zatím k plánované stavbě obchvatu města nechtěla podat žádné konkrétní vyjádření. „K této věci se zatím nebudeme vyjadřovat, protože jsme ještě neviděli vydané usnesení,“ vysvětlil tiskový mluvčí rakovnické radnice Jiří Cafourek.

Závodníci plnili košíky chmelem, který ručně načesali.
OBRAZEM: Konalo se mistrovství v ručním česání chmele
Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.
Na ochranu domů po H-Systemu chce kraj dát 750 tisíc