Jejich součástí se stalo udělování ocenění zemědělcům z celého kraje, jejichž hospodaření může být příkladem pro ostatní, dále byl vyhlášen nový ročník již zavedené soutěže Potravinářský výrobek Středočeského kraje – v minulosti se konala již dvanáctkrát – a došlo i na předávání cen rybářům za nejlepší úlovky roku.

S pokorou k přírodě

To, že se tradici dožínek uzavírajících zemědělský rok daří nejen připomínat ve skanzenech, ale ve středních Čechách byla obnovena i ve skutečném životě, ocenila krajská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

„Dožínky jsou svátkem, který nám připomíná, že naše konání je řízeno nejen naší vůlí a umem, ale také přírodními zákony, které musíme ctít a podřizovat se,“ připomněla pokoru, s níž právě lidé věnující se zemědělství musí přistupovat ke své práci. K činnosti, již ti, kteří netuší, co všechno obnáší, mnohdy ani nedovedou náležitě ocenit.

Pokračovatelé tradice

„Mám velkou úctu k práci zemědělců, farmářů nebo sedláků, kteří se s často nepříznivými podmínkami musí vyrovnat – a patří jim za to náš dík,“ zdůraznila hejtmanka. Její náměstek s kompetencí pro oblast životního prostředí a zemědělství Miloš Petera (ČSSD) doplnil, že práce dobrých rolníků je tím, na co střední Čechy mohou být tradičně hrdé.

„Kvalitní potraviny byly pro náš kraj vždy jedním z jeho symbolů, ceněných u nás i v zahraničí,“ konstatoval Petera. Ocenění Zemědělský hospodář Středočeského kraje vnímá nejen jako zviditelnění práce malých i větších zemědělských podniků – ať už jde o vynikající rodinné farmy, nebo zemědělská družstva – ale také jako formu poděkování.

Ocenění Zemědělský hospodář Středočeského kraje

- Cena hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové: společnost PIAS Suchdol
Společnost zaměstnávající 80 lidí pěstuje na 3300 ha převážně obiloviny, řepku a cukrovou řepu. Ve velkém pěstuje i krmné plodiny – kukuřici, vojtěšku, pícniny, hrách. Chová dobytek (1200 kusů skotu holštýnského plemene, z toho 600 dojnic) a prasata (230 prasnic). Provozuje i nově zbudované opravárenské dílny.

- Cena Regionální agrární komory Středočeského kraje: společnost DZS Struhařov
Společnost začleněná do skupiny RABBIT Trhový Štěpánov hospodaří na Benešovsku na 4320 ha. Specializuje se na produkci obilí, řepky, máku a pícnin. Živočišná výroba se soustředí na chov skotu s mléčnou produkcí (1360 dojnic holštýnského plemene) a výkrm drůbeže.

- Cena náměstka hejtmanky pro oblast životního prostředí a zemědělství Miloše Petery: Zemědělské družstvo Březina nad Jizerou
Družstvo s 56 pracovníky hospodaří v severovýchodním okraji Mladoboleslavska na 1738 ha půdy (1451 ha orná půda, 267 ha pastviny). Pěstuje obiloviny, cukrovku, řepku, sóju (již i zpracovává na krmné směsi) a krmné plodiny. Chová skot (1000 kusů, z toho 415 dojnic) a drůbež (výkrm kuřat, kuřice a výkrm krůt).

- Cena Asociace soukromého zemědělství ČR: Statek Peštík, Nedrahovice-Bor
Rodinná farma ve vesničce na Sedlčansku hospodaří na 80 ha orné půdy + 20 ha luk a pastvin. Zaměřuje se především na chov mléčného skotu. Mléko dodává do Povltavských mlékáren v Sedlčanech.

- Cena ředitele odboru veterinární hygieny a ochrany veřejného zdraví Krajské veterinární správy Středočeského kraje Zdeňka Císaře: Rodinná farma Děkanovských, Lhota Bubeneč
V oblasti nazývané „benešovským Polabím“ rodina hospodaří na téměř 300 ha půdy. Na 33 ha luk a pastvin chova masný skot. Plánuje zřízení vlastní bourárny a prodej masa „ze dvora“. V rámci rostlinné výroby pěstuje hlavně brambory, dále obiloviny, řepku, mák – a část výměry zaujímá i množitelský porost jetele nachového.

- Cena středočeské krajské rady Zemědělského svazu ČR: Zemědělské družstvo se sídlem v Rosovicích
Družstvo na severu Příbramska zaměstnává 85 lidí. Hospodaří na 2700 ha půdy (440 ha představují trvalé travní porosty). Dominuje chov skotu (2000 kusů, z toho 800 dojnic) a prasat (14 000 kusů, z toho 1000 prasnic); jejich farmu doplňuje i bioplynová stanice. Rostlinná výroba slouží potřebám živočišné výroby – jde o pěstování vojtěšky, kukuřice na siláž, dále se pěstují obiloviny a řepka ozimá.

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje

Ceny pro rybářeOcenění Středočeský šupináč za nejlepší rybářský úlovek roku 2018:

1. Milan Bačinský s úlovkem kapr obecný (délka 93 cm, hmotnost 21,4 kg);

2. Lukáš Hasal s úlovkem candát obecný (délka 89 cm, hmotnost 7,8 kg);

3. Zdeněk Poustka s úlovkem jelec jesen (délka 41 cm, hmotnost 1,3 kg).

Ilustrační foto.
Finance nemocnic kraje se ozdravují