Gastronomická akce představí veřejnosti jak významné výrobce potravin z regionu, tak středočeské střední školy se zaměřením na gastronomii. Nechybí ani show kuchařů, při nichž se přihlížející mohou pobavit i inspirovat. Letos se hlavní hvězdou stane Ivan Vodochodský, který je nejen mediálně známým profesionálním kuchařem, ale příznivci ho znají rovněž jako herce. Hodně se ovšem bude hovořit třeba také o latinskoamerické kuchyni – jako jeho hosté se totiž představí velvyslankyně Mexika Leonora Rueda s tamější celebritou Cynthií Martinez.

Je již tradicí, že nechybí ani vaření ryze po středočesku. Zapojí se studenti 11 středních škol, pod jejichž rukama se zrodí krmě vpravdě rozmanité. Dojde na lehkou stravu (včetně představení zdravých svačinek a zeleninových salátů), avšak nemůže chybět ani tradice. Klasika se vším všudy: řízky, guláš, tlačenka či škvarky, ale také koláče, palačinky nebo kremrole. Jak se umí otáčet u plotny, nicméně předvedou i středočeští politici – krajští radní Aneta Heřmanová (ČSSD) a dva Martinové; Draxler a Herman (oba ANO). Jejich stranická kolegyně hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová, jež sama loni nechyběla mezi politiky ohánějícími se v rámci festivalového programu vařečkou, oceňuje zvláště účast kuchařského dorostu. „Pro začínající kuchaře je to výborná možnost, jak se prezentovat a přiučit něco nového,“ zdůraznila.

Středočeské dožínky, které se konají během sobotního dopoledne, dají o sobě vědět i mimo výstavní areál. V půl desáté vyrazí od radnice průvod s mažoretkami a dechovým orchestrem. Na výstavišti pak dojde mimo jiné na oceňování středočeských zemědělců, na vyhodnocení Středočeského šupináče čili rybářské soutěže o nejlepší úlovek – a nebude chybět ani vyhlášení dalšího ročníku soutěže Potravinářský výrobek Středočeského kraje.

Call centrum Skupiny ČEZ v Kolíně.
OBRAZEM: Energetici z Kolína mohou s lidmi mluvit i bez elektřiny
Ilustrační foto.
Jezdit vlakem levněji lze nově po celých středních Čechách