Plyne z něj, že v regionální dopravě mohu cestující očekávat úpravy v jízdě vlaků, jež by měly přispět k posílení a zkvalitnění dopravní obslužnosti a vylepšit návaznost na další spoje. SŽDC proto cestujícím doporučuje nahlédnout do aktuálních jízdních řádů nebo si své plány na cestování ověřit pomocí vyhledávačů spojení. „Součástí změny je i doplnění řady nových vlaků vedených k jednorázovým akcím kulturního, společenského a turistického významu,“ upozorňuje dále informace SŽDC.

Zajímavé by pro mnohé středočeské pasažéry mohlo být také rozšíření platnosti tarifu Pražské integrované dopravy na další úseky tratí, do integrace dosud nezahrnuté. Zpravidla totiž nabízí levnější cestování, a to nejen díky možnosti přestupu na další dopravní prostředky a kombinaci s již používanými předplatnými kupony; cena jízdného se také vyměřuje nikoli podle ujetých kilometrů, ale podle počtu překonaných pásem a času stráveného ve vozidlech. Hlavně pro příležitostné cestující je ovšem důležitou informací, že o tarif PID se při nákupu jízdenky musí výslovně přihlásit. Aktuální rozšíření platnosti tarifu se týká vlaků Českých drah na tratích číslo 010, 070, 080, 120, 170, 200, 220, 230 a 231.

Ilustrační foto
Sobotní bouřky potrápily nejvíce Kladensko

Změny ovšem cestující mohou čekat také na některých dálkových trasách procházejících středními Čechami na Prahu. Patří k nim nejen posuny časů odjezdů, ale třeba rušení rekreačních vlaků spojujících hlavní město s Českým Krumlovem.

Červnové změny na železnici tradičně nebývají zásadní. Výraznější novinky či úpravy se zpravidla pojí s novými jízdními řády platnými od prosince.

Nejvýznamnější změny v dálkové dopravě:
- Na trati 090 byla u vlaků EC 170 – 179, 378 a 379 dopravce České dráhy změněna časová poloha. Nově mají odjezd ze stanice Praha hl. n. v sudou hodinu a 33 min., příjezd pak v lichou hodinu a 24 min.
- Na tratích 194 a 220 byly zrušeny vlaky 1068 a 1069 Praha–Český Krumlov dopravce Arriva vlaky.
- Vlaky 1031 a 1030 dopravce RegioJet nově pojedou v úseku Brno–Vídeň–Praha denně, vlak 1040 Brno–Praha nepojede v neděli, vlaky 1048 a 1049 Bratislava–Praha–Bratislava pojedou až od 2. září.

Zdroj: Správa železniční dopravní cesty

Rozpálenými kolínskými ulicemi pochodovaly mažoretky a dechové orchestry.
Rozpálenými kolínskými ulicemi pochodovaly mažoretky a dechové orchestry